اسم غذاهای هندی که به میان میآید، طعم تندی به ذهن میرسد. هندیها با ادویههای رنگارنگ و معطر و بعضا تند، در آشپزی معجزه میکنند. شاید برای بعضی از ایرانیها خوردن غذاهای تند هندی، چندان با سلیقه و طبعشان سازگار نباشد ولی حتما عطر این غذاها دل هر کسی را میبرد. در ضمن قرار نیست حتما در مصرف ادویهجات تند زیادهروی کنید. میتوانید میزان استفاده از ادویه در غذاها را بنا به طبع خود، کم و زیاد کنید، هرچند ممکن است از طعم اصلی آن کمی فاصله بگیرید ولی بهتر از این است که کلا دور این غذاهای خوشمزه را خط بکشید. ما در این مقاله محبوب ترین و معروف ترین غذاهای هندی را معرفی کرده که با خوردن هر کدام از آنها دریچهای از طعمهای جذاب را به روی خودتان باز کنید. با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
- آشنایی با آداب و سنت های غذایی در کشور هند
- معرفی خوشمزه ترین و معروف ترین غذاهای هندی
- سخن پایانی و سوالات متداول
آشنایی با آداب و سنت های غذایی در کشور هند
آمریکایی ها مراسم شکرگذاری دارند، چینی ها نمی توانند بدون قاشق های چوبی غذا بخورند، بریتانیایی ها در هنگام غذاخوردن آداب و رسوم خاص خود را دارند و بقیه دنیا دارای فرهنگ ها، غذاها و آداب و رسوم مختلف هستند. تاریخچه غذاهای هندی به قدمت فرهنگ آنها بر می گردد. آداب و رسوم غذاهای هندی بسیار سنتی است و پشت هر سنت قرن ها تجاوز، فتوحات، اعتقادات مذهبی، تغییرات سیاسی و آداب و رسوم اجتماعی است. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله بهترین غذاهای ایتالیا را بخوانید.
مردم فلات هندوستان در ابتدا با غلات وحشی، سبزیجات و گیاهان آشپزی می کردند که اکثر آنها در غذاهای هندی امروزی استفاده می شود. مغول ها غذا را به عنوان یک هنرمی دیدند و هندی ها را با عطر گل رز، ترکیب ماست و روغن حیوانی و استفاده از انواع ادویه ها آشنا کردند و به هندی ها نشان دادند که خوردن غذا تا چه حد لذت بخش است. آنها از چینی ها سنت چای را اقتباس کردند، از پرتقالی ها چیلی قرمز و از بریتانیایی آداب و رسوم غذا خوردن را فرا گرفتند.
نکته جالب اینجاست که چگونه این سنت ها شکل گرفته، در طول زمان تکامل پیدا کرده و تغییر یافته اند که این مسئله بسیار به منطقه و مذهب این کشور بستگی دارد. در سرزمینی با آداب و مراسم های گوناگون، دادن غذا به خدایان سنت های بسیاری را ایجاد کرده است. وعده های متنوع افطاری آنها بازتابی از قومیت های گوناگون آنهاست. این آداب و سنتهای مذهبی به آشپزخانه رسیده و باعث شده هندی ها غذا خوردن را عملی پاک و مقدس بدانند.
غذا خوردن با دست در هند
این سنت ریشه در آیورودا( فلسفه هندی به معنای علم زندگی) دارد. غذا خوردن یک تجربه حسی است و غذا خوردن با دست ها باعث برانگیختن علاقه و احساسات می شود. با توجه گفته های ودا( کتاب مقدس هندوها)، دست یکی از باارزشترین اندام های حرکتی است. هندوها عقیده جالبی برای توجیه غذا خوردن با دست دارند. در باورهای آنها آمده است که هر انگشت دست راست، نمادی از نشانه های طبیعت است. مثلا انگشت شست نماد فضا، انگشت اشاره نماد هوا، انگشت میانی نماد آتش، انگشت حلقه نماد آب و انگشت کوچک هم نماد زمین است.
خوردن انگشتان در هنگام غذا، این پنج عنصر را تحریک کرده و به گوارش مواد غذایی در معده کمک می کند. اعصابی که در نوک انگشتان شما وجود دارد به تحریک هضم غذا کمک می کند. هنگامی که شما غذا را با دست می خورید بیشتر از طعم، مزه و عطر غذا آگاه می شوید. خوردن غذا با دست علاوه بر هندوستان، در بعضی مناطق آفریقا و خاورمیانه رایج است.
سرو غذا روی برگ موز در هند
غذاهای مشهورجنوب هند به خصوص در منطقه کرالا اغلب بر روی برگ موز سرو می شود. خوردن غذا بر روی برگ موزبرای سلامتی بسیار مفید است چرا که قرار دادن غذاهای گرم بر روی این برگ ها باعث می شود غذای شما غنی از مواد مغذی و ویتامین ها شود. است. برگ های موز حاوی مقادیر زیاد پلی فنل هستند که یک آنتی اکسیدان طبیعی است که در بسیاری از غذاهای گیاهی وجود دارد و عطر و طعم غذا را زیاد می کند. به طور سنتی، قبل از استفاده معمولا مقداری آب بر روی برگ های موز می پاشند تا تمیز شود.
استفاده از برگ های موزبه زمان قبل از رواج فلز بر می گردد چون به نظر مردم این برگ های یک بار مصرف بهداشتی تر از ظروف چوبی بودند. تعدادی از معابد هندی نیز از برگ لوتوس برای سرو غذاهای مذهبی استفاده می کردند ولی این برگ ها خیلی بزرگ نبودند به همین دلیل از برگ های موز استفاده شد که بزرگ، ضخیم و بدون سوراخ هستند و به آسانی می توانند غذاهای هندی مانند کاری و چاتنی را نگه دارند. علاوه بر این، نشستن بر روی زمین و خوردن غذا بسیار در هند رواج دارد چون معتقدند خمیدگی مکرر ستون فقرات گردش خون را بهبود می دهد.
یک بشقاب برای همه
مردم مسلمان بووری غذا را در یک ظرف بزرگ تر به نام “تال” می خورند. خوردن غذا با نشستن بر دور تال و چشیدن نمک شروع می شود. پس از اینکه تمامی اعضای خانواده آن را مزه کردند پرس اول سرو می شود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله تهیه ی فلافل به سبک حرفه ای را بخوانید. تمامی خانواده از یک غذا می خورند و تا زمانی که ظرف آنها خالی نشده، نباید غذای دیگری را شروع کنند.
اعضای خانواده غذایی که در وسط قرار می گیرد را باید تقسیم کنند. هیچ غذایی نباید باقی بماند و همه ی اعضای خانوده باید سهم خود را بخورند. مرحله ی اول با یک دسر شیرین آغاز می شود و بعد یک غذای گوشتی سرو می شود.
وزوان در کشمیر
وزوان یک وعده ی غذایی چندمرحله ای در فرهنگ کشمیر است. در زبان کشمیری، ‘واز’ به معنی یک آشپز بسیار ماهر و ‘wan’ به فروشگاه اشاره دارد. وزوان شامل 36 پرس است که هر یک در زمانی خاص سرو می شود. مراسم با شستن دست ها شروع می شود. شرکت کنندگان تشت ناری که یک نوع ظرف است را با خود حمل می کنند. غذا در چهار گروه سرو می شود. کپه های برنج خوشبو، کباب و کاری های طعم دار به زیبایی در ظرف های کنده کاری شده به نام “تارامی” قرار می گیرند. غذاها از نظر تنوع خیلی با هم هماهنگ نیست و معمولا با یک غذای شیرین مثل فرنی و یک نوشیدنی به نام کاوا(چای سبز همراه با ادویه و بادام) به پایان می رسد.
جول پان در هند
جول پان یک میان وعده سریع است که اغلب قبل از صبحانه خورده می شود. این سنت در بنگال و آسام رواج دارد. جول پان در برخی از فرهنگ ها، ترکیبی از انواع برنج های محلی است که به طور سنتی پخته شده و با کشک، شکر زرد و پیتا سرو می شود. پیتا یک نوع کیک برنجی است که در فر پخته می شود. جول پال را در مهمانی ها و مراسم عروسی و موقعیت های خاص سرو می کنند. در یک سرزمین مرطوب مانند هند، توانایی بدن شما برای مبارزه با بیماری ها به رژیم غذایی شما بستگی دارد. بنابراین، کشک با خواص خنک کننده آن بسیار آرامش دهنده است. معمولا جول پان با یک فنجان چای داغ صرف می شود.
تالی های بزرگ هندی
تالی در واقع اسم ظرف غذاست که شامل یک سینی گرد است و قطر آن حدود 30 سانتیمتر است اما در اینجا منظور از تالی یک غذای سالم است که در بسیاری از مناطق مانند راجستان، گجرات یا قسمت جنوبی آن یافت می شود. این غذا با کاری های سبک ، سبزیجات محلی، دالس، برنج و نان های هندوستان سرو می شود و از چانتی های خانگی، ترشی و نان پاپادال ترد نیز استفاده می شود. این سیستم غذایی هندو هاست که در اکثر خانوارها در سراسر کشور تهیه شده و صرف می شود.
تالی علاوه بر اینکه بخش قابل توجهی از فرهنگ هندوهاست، رویکردی علمی در استفاده از مواد غذایی دارد. اگر به هر کدام ازاین غذاها نگاه کنید، یک هرم غذایی با کربوهیدرات هایی ازغلات، فیبرهایی از میوه ها و سبزیجات و موادی مغذی از جمله محصولات لبنی مانند ماست را نشان می دهد. این غذا یک رژیم غذایی مناسب است که به بهترین شکل ممکن و با تنوع زیاد سرو می شود.
معرفی خوشمزه ترین و معروف ترین غذاهای هندی
یکی از جذابترین بخشهای مسافرت امتحان کردن غذاهای سنتی و محلی جایی است که به آن سفر میکنید و در مورد کشور هندوستان که به غذاهای خوشمزه و متنوع معروف است؛ آشنایی با غذاهای سنتی آن، مخصوصا غذاهایی که به خاطر دستور پخت یا مواد اولیه مخصوص در کشورهای دیگر پخت نمیشود اهمیت بیشتری پیدا میکند.
سمبوسه سیب زمینی هندی
یکی از مشهورترین غذاهای گیاهی و خیابانی هندی سمبوسه است. «سمبوسه» در اصطلاح عامیانه و «سنبوسه» در فرهنگ لغات مختلف نام غذایی به قدمت تاریخ است. ۵ سپتامبر هم به روز جهانی سمبوسه نامگذاری شده است و خب واقعا یکی از معروف ترین غذاهای هندی و حتی ایرانی به حساب میآید.
در تاریخ بیهقی آمده است: «:… ندیمان را بخواند و امیر، شراب و مطربان خواست و این اعیان را به شراب بازگرفت و طبقهای نواله و سنبوسه روان شد». این غذای تند و تیز و ساده در کشورهای مختلف از سرزمینهای آفریقا گرفته تا شبه قاره هند، خاورمیانه و البته ایران دستور پختهای مختلفی دارد که البته در مجموع فرق چندانی با هم ندارند.
غذای هند – خورش مرغ کاری با ماست و خامه
آشپزخانه هندی یکی از قدیمیترین و مشهورترین مطبخهای دنیاست. در حقیقت آشپزی هندی با فرهنگ و سنت هندیها یکی شده و با وجود اینکه تنوع غذایی در این کشور بسیار زیاد است اما همچنان هویت و اصالت خودش را در سرتاسر دنیا حفظ کرده است.
خورش مرغ کاری با ماست و خامه یکی از محبوبترین غذاهای تند و تیز هندی است که تقریبا در تمام ایالتهای هند پخت و سرو میشود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله بررسی انواع لوبیا را بخوانید.
دال عدس هندی
یکی دیگر از غذاهای محلی و گیاهی هندی خورش دال عدس است. خورش دال عدس برای جنوبیها مثل باقالی قاتوق برای شمالیهاست، در همان سطح محبوب و البته خوشمزه و لذیذ. با این تفاوت که خورش دال عدس معمولا با فلفل تند طبخ میشود و خبری از سبزی در پخت آن نیست.
این غذای محبوب در شهرهای جنوبی بهخصوص در خوزستان دقیقا شبیه طرز تهیه خورش دال عدس هندی است. خورش دال عدس معمولا با کته سرو میشود و برخی با گوشت هم آن را میپزند یا به عنوان یک غذای نونی ساده با نان میخورند.
چیکن تندوری | Tandoori Chicken
چیکن تندوری یا مرغ تندوری اولین غذای خوشمزه و معروف هندی است که تقریبا در همه نقاط این کشور پخت میشود. این غذای خوشمزه هندی با مرغ، ماست، ادویههای مخصوص و در تنورهای مخصوصی که تندور نام دارند پخته میشود و دلیل نامگذاری آن هم همین طرز پخت مخصوص است.
جالب است بدانید که مرغ تندوری فقط غذای هندوستان نیست و با کمی تفاوت در کشورهای دیگری مانند پاکستان هم پخته میشود اما خوشمزهترین نوع آن را میتوانید در رستورانهای هندی، به خصوص رستورانهای محلی این کشور پیدا کنید. مرغ تندوری از غذاهای مهم شمال هند است که در مناسبتهای مخصوص این منطقه به عنوان یکی از غذاهای اصلی پخته میشود.
غذای هند- روگان جوش | Rogan Josh
اگر به غذاهای تند علاقه دارید و قصد سفر به هندوستان را دارید، حتما در یکی از رستورانهای این کشور روگان جوش را امتحان کنید. روگان جوش یا روغن گوشت، یکی از غذای تند هندی است که با گوشت بره و در سس گوجهای که با ادویههای مخصوص آماده میشود، طبخ میشود.
این غذا یکی از انواع خورشتهای هندی است و در رستورانهای این کشور همراه با برنج صرف میشود اما میتوان آن را همراه با سالاد سبزیجات و به صورت رژیمی هم مصرف کرد.
دوپیازه مرغ
دوپیازه هندی یکی از لذیذترین خوراکیهای هند و پاکستان است که در بسیاری از شهرهای ایران نیز تهیه میشود. غذایی پر از طعم و عطرهای مختلف که هم با گوشت، میگو، سیب زمینی (دو پیازه آلو) و هم تکههای مرغ تهیه میشود.
درست کردن این غذا بسیار ساده است و اگر عاشق امتحان کردن طعمهای جدید و ادویهجات جذاب هستید، این غذا یکی از بهترین پیشنهادها برای شما است.
پالک پنیر | Palak Paneer
اگر به هندوستان سفر کردید و برای صرف یک وعده غذایی خوشمزه و متفاوت مردد بودید، حتما پالک پنیر را سفارش دهید. این غذای گیاهی و بدون گوشت هم آنقدر خوشمزه است که دفعات بعد هم آن را سفارش خواهید داد.
پالک پنیر با نوعی پنیر هندی مخصوص به نام پنیر کاتیج تهیه میشود، تکههای مکعبی از این پنیر با اسفناج و ادویههای هندی طبخ میشود و در نهایت یک سالاد خوشمزه و خوشعطر آماده میشود.
داهی وادا | Dahi Vada
آیا به اسنک و غذاهای سوخاری علاقه دارید؟ آیا با تجربه طعمهای جدید و متفاوت مشکلی ندارید؟ اگر پاسخ به هر دو سوال مثبت است داهی وادا پیشنهاد ما به شماست. این توپهای سوخاری خوشمزه با عدس، فلفل، زنجبیل و… تهیه شده و در روغن سرخ میشوند.
بعد از سرخ شدن با یک لایه ماست شیرین پوشانده شده و بسته به اینکه در چه فصلی و در کدام قسمت از هند پخته میشود، با تکههای آناناس، دانههای انار و… تزئین میشود. اگر قصد امتحان کردن این غذا را دارید حتما در کنار آن ترشی آلوچه هم سفارش دهید تا خوشمزگی غذا برای شما چند برابر شود.
شاهی کورما
غذای هندی شاهی کورما یک غذای «سلطنتی» هندی و مغولی است که ترکیبات اصلی آن مرغ پخته شده در یک سس تند خامهای است و با آجیل و کشمش سرخ و طلایی تزیین میشود. همچنین ادویههای هندی تند و معتدل به کار رفته در آن، طعم منحصر به فردی به شاهی کورما میدهد.
شاهی کورما به عنوان یکی از معروف ترین غذاهای هندی به طور سنتی در سس سفید پخته و با یک ورق نقره فوقالعاده نازک معروف به «vark» در آشپزخانه مغولها و برای امپراطورها سرو میشده است.
وادا پاو
طرز تهیه همبرگر گیاهی یا وجی برگر «وادا پاو» شاید برای شما هم جالب باشد. یک از معروف ترین غذاهای گیاهی هندی همین برگر است که به نامهای برگر هندی یا برگر بمبئی نیز شناخته میشود. همبرگر گیاهی دستساز وادا پاو از جمله محبوبترین غذاهای خیابانی بمبئی است.
جالبترین نکته درباره این غذا، مصرف آن به عنوان صبحانه در هند است. اما میتوان از آن به عنوان یک میان وعده جذاب با طعمی فوق العاده دوست داشتنی هم یاد کرد. وادا پاو جزو غذاهای اصلی هندی است و شاید در مقایسه با انواع فست فود واقعا سالم و حتی مقوی باشد. چرا که منبع خوبی از کربوهیدرات و فیبر است. این همبرگر وگان هم مثل تمام غذاهای هندی طعم تند اما فوق العاده دارد.
دال گوشت | Daal Gosht
در ادامه لیست معروف ترین غذاهای هندی به دال گوشت میرسیم. این غذای محبوب و خوشمزه با گوشت بره پخته میشود و با گوجهفرهنگی و ادویهها طعمدار میشود.
این غذا هم یکی از غذاهای تند هندی است که در کنار آن میتوان از سالاد سبزیجات مخصوص هم استفاده کرد. اگر قصد خوردن دال گوشت را دارید، دنبال یک شریک باشید. بیشتر رستورانها پرسهای این غذا را بسیار زیاد و در حد سیر شدن دو نفر آماده میکنند.
سخن پایانی
شما در این مقاله با فرهنگ غذایی در هند آشنا شدید.همچنین از معروف ترین و خوشمزه ترین غذاهای آنها آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود/
سوالات متداول
ادویه کاری، فلفل، زیره و زنجبیل رایجترین ادویههایی هستند که در غذاهای هندی استفاده میشوند.
میزان تندی غذا و مواد اولیه تفاوت غذاهای هر ناحیه است.