ایران، دیار فرهنگ ساز فرهنگ دوست خاورمیانه، جایی است که در تاریخ معاصر، نام های بزرگی در عرصه های مختلف فرهنگی، هنری، ورزشی، سیاسی، علمی و اجتماعی به خود دیده که برخی، همچون حسابی ها و نادری ها و عباس دوران ها، تاریخ ساز شده اند. خیرین و افرادی که با سرمایه مادی و معنوی خود، هزاران ساعت یا میلیاردها تومان صرف آبادانی و رفاه و کمک به هموطنان خود می کنند، معمولا افرادی نام آشنا برای عموم نیستند و پرستیژ و فرهنگ کار نیکوکاری هم بر این قضیه ناشناس بودن، تاکید دارد. یکی از خیران ایرانی که اتفاقا بانویی فداکار، خلاق و الهام بخش بسیاری از زنان نیکوکار پر افتخار ایران زمین است، سعیده قدس است. که در این مقاله نگاهی به زندگی سعیده قدس می پردازیم.
فهرست مطالب
- سعیده قدس کیست؟
- نگاهی به سیر زندگی سعیده قدس
- ایده محک چگونه رقم خورد؟
- معرفی افتخارات و جوایز سعیده قدس
- سخن پایانی و سوالات متداول
سعیده قدس کیست؟
سعیده قدس یکی از هزاران بانوی خیر کشور است که زندگی خود را صرف فداکاری کرده و در زمینه ی سلامتی و کمک به کودکان سرطانی فعالیت می کند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله آشنایی با بیت کوین را بخوانید. مهم ترین دستاورد وی بنیان گذاری مرکز حمایت از کودکان مبتلا به سرطان «محک» است. این نهاد یک نهاد غیردولتی و به عبارتی مردم نهاد به حساب می آید.
همان طور که می دانید، محک یکی از معروف ترین مرکزهایی است که در ایران فعالیت خود را به صورت جدی در زمینه ی کمک به کودکان سرطانی آغاز کرده است و تاکنون توانسته است به دستاوردهای بزرگی دست پیدا کند. امروزه کمتر کسی را می توان پیدا کرد، که نام محک را نشنیده باشد همین امر بیانگر اهمیت و بزرگی این مرکز است.
نگاهی به سیر زندگی سعیده قدس
خانم قدس در خانوادهای فرهنگی و اهل شعر و ادب به دنیا آمده بود. از همان ابتدا با شعرهای حافظ و مولانا در منطقهای خوش آب و هوا، یعنی شمیرانات تهران، بزرگ شده بود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله حسین عالیزاد را بخوانید. از همان کودکی آرزو و هدفش این بوده تا جایگاهی داشته باشد که بتواند مشکلات افراد زیادی را برطرف کند. احتمال زیاد همین محیط ادبی و فرهنگی نیز او را به نوشتن و نویسندگی علاقهمند کرده است.
این آرزو و هدف کودکی او، ریشه در رفتارها و عادات خانوادهاش داشته است. همه افراد خانواده قدس به مهربانی و نیکوکاری شهره بودهاند و در امور خیریه پیشتاز بودهاند.سعیده قدس تحصیلات دانشگاهی خود را در مقطع لیسانس و کارشناسی در دانشگاه تهران و در رشته جغرافیای سیاسی آغاز کرد. بعد از اتمام دوره کارشناسی، به عنوان کارشناس برنامه و بودجه در اداره دخانیات مشغول کار شد.
او در حین کار، در آزمون کارشناسی ارشد رشته جامعه شناسی شهری نیز قبول شد. درس و تحصیل را پیش گرفت تا بعد از تمام شدن این مقطع به عنوان کارشناس روابط بینالملل در وزارت صنایع و معادن شروع به کار کند. بدین ترتیب فعالیت شغلی خود را در این سمت ادامه داد.
آشنایی سعیده قدس با همسرش:
نادر شریفی، در سن ۲۳ سالگی اتفاق افتاد. آن دو بعد از ازدواج به خاطر شغل نادر شریفی که کارمند وزارت خارجه بود، چند سالی در کشورهای خارجی زندگی کردند. همین اتفاق باعث شد تا سعیده قدس بار دیگر تحصیل کردن را از سر بگیرد. در رشته زبان و ادبیات آلمانی در دانشگاه برلین کشور آلمان مشغول یادگیری شد.
حضور در آلمان و تحصیل در این کشور باعث شد تا سعیده قدس با آداب و رسوم و فرهنگ مردم کشورهای دیگر نیز آشنا شود. این آشنایی به او تجربه و دید وسیعتری بخشید. اولین فرزند نادر و سعیده، به نام «مهربد» نیز در همان کشور، یعنی آلمان، متولد شد.
بعد از برگشت این زوج به ایران، خدا فرزند دیگری به آنها داد. تولد «کیانا» باعث شد تا سعیده قدس تصمیم بگیرد به طور کلی از کار استعفا دهد. هدف آن بود برای تربیت این دو فرزند در خانه باشد و بتواند در شغل مادری به خوبی عمل کند.
ایده محک چگونه رقم خورد؟
کیانا دختر ۲ ساله سعیده قدس، مدتی از بیماری مشکوکی رنج می برد. این بیماری ذهن سعیده قدس را بسیار درگیر کرده بود و او میخواست قبل از برپایی جشن تولد دو سالگی کیانا، دلیل این مشکل و بیماری را بداند.
جواب آزمایشهای کیانا نشان میداد که توموری در کلیه او وجود دارد. فهمید که کیانا باید به سرعت عمل شود وگرنه جان کیانا در خطر بود. این جواب زندگی سعیده قدس را دستخوش تغییراتی کرد. این اتفاقات در نهایت منجر به تاسیس بنیاد خیریه محک شد.
مادر کیانا، سعیده قدس، در طول درمان کیانا که کوتاه هم نبود، یا نگران دخترش بود یا هم اتاقیها و بقیه کودکانی که مثل دخترش در بستر بیماری بودند. غم و دردی که خانم قدس از دیدن دخترش و بقیه هم سن و سالهای او کشید باعث شد بفهمد اولین مشکل خانوادهای که بیمار سرطانی دارد، هزینههای بالای این بیماری است.
سعیده قدس برای درمان کیانا با موسسهای در آلمان آشنا شد. این موسسه به او در روند درمان دخترش کمک بسیاری کرد. این موسسه آلمانی از خانوادههایی که کودک سرطانی داشتند، حمایت مالی و عاطفی میکرد. آشنایی با همین موسسه جرقههای اولیه راهاندازی موسسهای شبیه آن در ذهن او شکل بگیرد. تا سعیده قدس به این فکر بیفتد که چقدر جای همچین موسسهای در ایران خالی است.
پس از این اتفاقات او مدام به این فکر میکرد که کاش چنین موسسهای در ایران راه بیندازد. با کمک مردم عادی و خیرین در ایران بتواند کاری هر چند کوچک برای جبران هزینههای سرسامآور این بیماری به خانوادههایی که کودک سرطانی دارند، انجام دهد.
موسسه محک :
سعیده قدس بالاخره تصمیم تاسیس موسسه خیریه را در سال ۱۳۷۰ عملی کرد. موسسه خیریه محک را تاسیس کرد و کار خود را برای کمک به کودکان سرطانی و خانوادههای آنها آغاز کرد. این موسسه خیریه ابتدا در یک زیرزمین کار خود را شروع کرد. امروز حدود ۲۲ هزار کودک سرطانی را تحت پوشش خود قرار داده است.
این موسسه غیرانتفایی و غیردولتی تمام مدت با حمایت خیرین، برگزاری بازارچههای خیریه، جذب عضوهای همکار به عنوان یاور و پخش قلکها بین همه خانوادههای ایرانی کار خود را پیش برده است. این موسسه از هیچ نهاد دولتی پولی دریافت نکرده است.
معرفی افتخارات و جوایز سعیده قدس
یکی از افتخارات اصلی سعیده قدس مورد الگو قرار گرفتن برای زنان بسیاری است که در کشورمان به نیکوکاری می پردازند.
این بانوی گرامی در سال ۲۰۰۸ میلادی از طرف نشریه وال استریت ژورنال به عنوان ۵۰ زن برتر جهان معرفی شد، که این عنوان، یکی از بزرگ ترین افتخارات برای این بانوی فداکار ایرانی می باشد.او توانسته موسسه ای را پایه گذاری کند که اکنون بعد از گذشت ۲۵ سال چیزی بالغ بر بیست و پنج هزار کودک سرطانی را موردحمایت خود قرار دهد و هزینه های سنگین یک کودک مبتلا به بیماری سرطان را تا حد زیادی تامین کند.
سعیده قدس علاوه بر این که با تاسیس این موسسه ی بزرگ توانسته خدمت بزرگی را به جامعه ارائه دهد، قادر بوده این فرهنگ نیکوکاری را بیش از پیش در کشورمان ترویج داده و خیرین بسیاری را به ادامه ی این راه دعوت نماید.
کیمیا شگفتی دیگری از سعیده قدس
سعیده، عاشق نوشتن و گشتن و امروزه، یکی از رمان نویس های کشور در عرصه تاریخی است. اسم کتابش: کیمیا خاتون است. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله جاهای دیدنی مالزی را بخوانید.
این کتاب سرگذشت دختر ناتنی جوان مولانا بوده که به عقد شمس تبریزی در آمد و قربانی خشونت خانگی شد. کتابی از نشر فعال چشمه تهران که سبب شد تا ۲۶ بار تجدید چاپ شود.
از سعیده بیاموزیم:
سعیده، بانوی کارآفرین نیکوکار و تلاشگر ایران که همت بلندش، هزاران کودک سرطانی را با حمایت مردم خیر و متخصصان عرصه های گوناگون، از مرگ نجات داده و امیدواری را دوباره به لبان کودکان ایرانی بازگردانده است، ۹ درس بزرگ به ما می دهد:
- سعیده یاد داد که عدو شود سبب خیر، گر خدا خواهد.
- سعیده یاد داد که درد فرزند، درد ملت است و درد ملت، همان درد خود.
- سعیده یاد داد که مدیریت داشته ها و هم افزایی، مجموعه ۱+۱ را بیش از ۲ می کند.
- سعیده یاد داد که قدر ایده های به ظاهر کوچک و حتی اتفاقات دردناک را باید به نیکی دانست.
- سعیده یاد داد که هم می توان جغرافیا دان بود و هم نویسنده و هم نیکوکار عرصه پزشکی.
- سعیده یاد داد که کارهای بزرگ، با گام های خیلی کوچک اغاز می شود.
- سعیده یاد داد که بین خواستن تا توانستن، همت مجدانه نیاز است و نگاه مسئولانه.
- سعیده یاد داد که چطور می توان برای عزت و سلامت خانواده بزرگ ایران گام برداشت.
- سعیده یاد داد که چگونه می توان کسب و کار سبز را در عرصه فعالیت های نیکوکاری عملی کرد.
سعیده گفته بود که این روزها، دغدغه اش نوشتن کتاب دومش است که شش سال است او را درگیر کرده و کارهای اجرایی و مدیریتی محک تا الان به او اجازه نداده کاملش کند.
دیگری تاسیس بیمارستانی مخصوص سرطان سینه است و آخری فرهنگ سازی برای مردمی که هنوز پلاستیک ها و شیشه نوشابه هایشان را در جنگل و کوه و دریا رها می کنند و دارند جهان را با دست خودشان از بین می برند و یکی از ۱۰ دلیلی که آیندگان ما را بخاطر انجامش نکوهش خواهند کرد.
سخن پایانی
شما در این مقاله با سعیده قدس آشنا شدید.همچنین از سیر زندگی و افتخارات او آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
قطعا بله! بسیاری از هنرمندان و آدم های مشهور به ما مراجعه می کنند و درخواست سهیم شدن در انجام کارهای خیریه را دارند؛ شاید فکر کنید آنها که دیگر به اندازه کافی مشهور شده اند و ثروتمند هستند، چه نیازی به کار خیر دارند؟!
باید بدانید آنها نیاز به انجام چنین کاری دارند، زیرا به خوشبختی کامل نرسیده اند و می توان به نوعی این موضوعات را به هم ربط داد
بله ۱۰۰ درصد! چون از هیچ امتیاز خاصی استفاده نشده و حتی می توان گفت به واسطه خود مردم تکمیل شده است.