سرگرمی

خواندنی ترین رمان های ایرانی

قلم نویسندگان و شاعران ایرانی همواره مورد تحسین تمام جهانیان بوده است. معرفی این آثار به خوانندگان و ایجاد شوق خواندن در آن ها از رسالت های فردی هر کسی ست. در این مقاله همراه ما باشید تا چن مورد از بهترین کتاب های ایرانی را بشناسیم. هرچند تعداد رمان‌­های ایرانی ارزشمند، بسیار بیشتر از این چند کتاب معرفی‌شده است، اما فهرست زیر تنها تعداد کمی از چند رمان ایرانی­ است که شاید معروف‌تر و همه‌پسندتر باشند.

رمان ایرانی چشم‌هایش (بزرگ علوی)

رمان چشم‌هایش اثر بزرگ علوی یکی از جریان سازترین و تاثیر گذارترین رمان‌ های ایرانی است. که نه تنها بر ادبیات بلکه برجامعه ایرانی و حتی تحولات اجتماعی دهه پنجاه موثر بوده است. رمان چشم‌هایش در سال ۱۳۳۱ باعث شد که علوی را به یکباره در بین نویسندگان معاصر نامدار و زبانزد شود. از همان سطر آغازین رمان نویسنده سعی دارد ما را با فضای سیاسی زمان خود آشنا سازد. وی می خواهد به خواننده بفهماند که با رمانی با زمینه‌های سیاسی طرف است. ولی به نظر نمیرسد کاملا سیاسی باشد نکته دیگر نحوه روایت کتاب است.

چشم‌هایش

کتاب از ابتدا توسط مردی ناظم نقل می‌شود. در ادامه ناظم شروع به نقل از زبان زن ناشناسی می‌نماید که در حقیقت به طور هنرمندانه‌ای راوی انتقال پیدا می‌کند. احساساتی که توسط این زن بیان می‌شود بسیار لطیف و دقیق است. از جانب نویسنده‌ای مرد اینگونه توصیفات جالب و قابل تحسین است. این رمان از آثار معدود فارسی است که در مرکز آن یک زن با تمام عواطف و ارتعاشات روانی و ذهنی قرار گرفته است. این رمان همچون سندی از تاریخ معاصر ایران و دوره رضا خان در تاریخ ادبیات ایران ثبت گردیده است.

بخوانید
بهترین مراکز گردشگری مالزی

رمان ایرانی جای خالی سُلوچ (محمود دولت‌آبادی)

مِرگان سر از بالین که برداشت، سلوچ نبود. سلوچ نیست و نبودن او تمام این کتاب را پر کرده است. حالا مرگان مانده است با حداقلی از احساس به سلوچی که رفته و آینده‌­ای که پیشِ رویش به بن‌بست رسیده است انگار. جای خالی سلوچ رمانی از محمود دولت‌آبادی است که در دوره­ ی سه‌ساله حبس خود، در ذهنش پرورانده. وی بلافاصله پس از آزادی از زندان ساواک طی ۷۰ روز نوشته ‌است.

جای خالی سلوچ

سلوچ که کسب‌و‌کار درست‌وحسابی ندارد، زن و بچهٔ خود را رها می­‌کند و به‌دنبال کار روانه شهر می­‌شود. او بدون هیچ خبری محل زندگی خود را ترک می­‌کند. دولت آبادی به زیباترین شکل ممکن احساسات و مشکلات زندگی مِرگان، زن سلوچ را بعد از رفتنش به تصویر می‌­کشد. مرگان دو پسر به نام‌های عباس و اَبراو و دختری به نام هاجر دارد. سلوچ حضور مستقیمی در داستان ندارد. تنها شخصیت‌پردازی او از طریق روایت اطرافیانش شکل می­‌گیرد؛ به‌طوری‌که در انتهای داستان می‌­توانید به توصیف دقیقی از شخصیت سلوچ برسید. دولت­ آبادی در این کتابِ خود نیز از زندگی می­‌نویسد. از واقعیت. دیالوگ‌ها به فارسی عادی و گاه همراه با تعابیر و کلمات محلی است. زبان دولت‌­آبادی زبانی گیرا و دلنشین است.

رمان ایرانی چراغ‌ها را من خاموش می‌کنم (زویا پیرزاد)

زویا پیرزاد در کتاب چراغ‌ها را من خاموش می‌کنم بیشتر قصد توصیف زنان و مادرانی را دارد که وجودشان در کنار دیگر اعضای خانواده به نوعی حکم وظیفه را پیدا کرده. آن ها آنقدر خودشان را وقف عشق به خانواده و مسائل زندگی کرده‌اند که اهمیت خودشان را فراموش کرده‌اند! این اثر زیبای پیرزاد که جزو کتاب‌های ایرانی که باید خواند قرار دارد جایزه ادبی یلدا، بهترین رمان سال و کتاب سال را دریافت کرده‌ است.

چراغ‌ها را من خاموش می‌کنم

قصه درباره زنی ارمنی به نام کلاریس آیوازیان است که در محله بوارده آبادان به همراه خانواده‌اش زندگی می‌کند. ماجرای داستان از جایی شروع می‌شود که خانواده‌ ۳ نفره سیمونیان به همسایگی خانه کلاریس در می‌آیند. امیلی سیمونیان مرد جوانی است که همسرش را از دست داده و به همراه دختر و مادرش زندگی می‌کند. رابطه بین دو خانواده با دوستی کودکان آن‌ها شروع شده و رفته رفته ارتباط بین امیلی و کلاریس به نوعی دوستی تبدیل می‌شود.

بخوانید
وبلاگ چیست و چگونه وبلاگ نویسی را شروع کنیم؟ + چه آموزش‌هایی در وبلاگ نویسی به ما کمک می‌کند؟

امیلی از آن دسته مردانی است که به ادبیات و گل و گیاه علاقه دارد و به جزئیاتی از زندگی توجه می‌کند که مورد توجه کلاریس نیز است. رابطه بین این دو باعث می‌شود تا کلاریس با تضادهای درونی و تنهایی خودش روبرو شود.

رمان ایرانی سَووشون (سیمین دانشور)

سَووشون یا سیاوشان به معنی سوگ سیاوش است. مدلی از عزاداری‌ ا­ست که سالانه برای سیاوش، قهرمان اسطوره‌ای ایران باستان، در بعضی از روستاهای کشور همچنان انجام می­‌شود. سَووشون نام نخستین رمانِ سیمین دانشور است. علت نام‌گذاری این کتاب هم، تشابه سرنوشت یکی از شخصیت‌های داستان با سرنوشت سیاوش بوده است.

سووشون

دانشور در این داستان پرحرکت و ماجرا، با نثری شاعرانه، دقیق و محکم، تصویری درونی و هنرمندانه از تحولات منطقه فارس در سال‌های جنگ دوم جهانی خلق می‌کند. سووشون در واقع داستانی از زندگی یک خانواده در زمان جنگ دوم جهانی و سلطنت رضا شاه پهلوی در شیراز است. داستان سووشون را زری روایت می­‌کند. زری، قهرمان رمان، در همه­ چالش‌های داستان حضور دارد و وقایع را به ترتیب توالی زمان واقعی نقل می‌کند. او زنی تحصیلکرده، صلح‌جو و باعاطفه است. وی می­‌خواهد به هر طریقی خانواده­‌اش را از خطر اتفاقات بیرون حفظ کند؛ زنی که پابه‌پای مردان، بار حوادث تلخ را به دوش می‌کشد. در مقابل زری، یوسف قرار دارد که علی‌رغم عشق و علاقه­ زیاد به زری، به‌نوعی با هم در تضاد هستند. عقاید یوسف برای زری قابل‌فهم و حتی مورد ستایش است. اما رفتار او و ناسازگاری با شرایط و آدم‌هاست که زری را می‌ترساند.

رمان ایرانیِ سمفونی مردگان (عباس معروفی)

یشتر مردم عباس معروفی را با «رمان سمفونی مردگان» می‌شناسند. این شاهکار عباس معروفی، در اواسط دهه شصت منتشر شد و سر و صدای زیادی پس از نشر آن در بین جمعیت اهل مطالعه اتفاق افتاد. سمفونی مردگان کتابی است بسیار تراژدیک اما بسیار زیبا و عالی که برای همیشه در ذهن خواننده باقی خواهد ماند. این کتاب داستان خانواده‌ای است که در زمان جنگ جهانی دوم، در اردبیل زندگی می‌کنند. خانواده‌ای که نمادی از یک جامعه است که خفقان در آن موج می‌زند و به ندرت روشنفکری در آن پیدا می‌شود.

بخوانید
ضرب المثل های ناآشنا (3)

نوع روایت معروفی در رمان ایرانی سمفونی مردگان منحصر به فرد است. راوی داستان چندین بار عوض می‌شود و هر بار داستان از دید یک شخص متفاوت بیان میشود. در بخش‌هایی از داستان یک واقعه از زاویه دید دو نفر مختلف بیان شده است و خواننده احساس و افکار دو نفر را درک می‌کند.

رمان ایرانیِ پاییز فصل آخر سال است (نسیم مرعشی)

‌‌پاییز فصل آخر است، جزو آن دسته از کتاب‌های ایرانی که باید خواند است که کاملاً زنانه بوده و  مسائل روز جامعه و دختران جوان را به خوبی توصیف می‌کند. به گونه‌ای که هرکدام از ما می‌توانیم با یکی از شخصیت‌های زن داستان همزاد پنداری کنیم. نویسنده در این کتاب راه حلی را برای شخصیت‌های داستان ارائه نمی‌دهد و آن‌ها را  قضاوت نمی‌کند، و در واقع داستان، پایانی باز دارد.

پاییز فصل آخر سال است

شخصیت‌های داستان ۳ دختر به نام‌های لیلا، روجا و شبانه است که هرکدام درگیر دغدغه‌هایی چون مهاجرت، موقعیت شغلی و اجتماعی و روابط عاطفی و خانوادگی هستند.

سخن پایانی

رمان های ایرانی هر یک دریایی از رمز و راز و درس های تلخ و شیرین هستند. نویسندگان توانای قدیم و جدید داستان های بی نظیری به جامعه تقدیم کرده اند. مطالعه ی آن ها و معرفی آن به بقیه ی افراد، کمترین اقدام در جهت تقدیر از تلاش آن هاست. شما نیز نام رمان هایی که خوانده اید را با بقیه به اشتراک بگذارید. منتظر نظراتتان هستیم.

اگر این مطلب ربای شما مفید بود آن را با دوستان خود نیز به اشتراک بگذارید:

https://bit.ly/3jnKHkqhttps://b2n.ir/f92513
https://cutt.ly/3RbXfMoyun.ir/659nsb
https://1ea.ir/Lubwyhttp://iwo.ir/rvw67

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا