

سابقهٔ کاشت زعفران در ایران به بیش از ۳۰۰۰ سال پیش بازمیگردد. این گیاه رنگی و گرانبهای چندین ساله، بدون ساقهاست و پیاز دارد و چون درخاک کویر به عمل میآید، به طلای سرخ و یا طلای کویر شهرت یافتهاست. زعفران علاوهبر رنگدهی و عطر و طعم بخشیدن به غذاهای متنوع، کاربردهای دارویی و درمانی بسیاری دارد. شما از خواص آن چه می دانید؟ آیا تا کنون بخاطر خاصیت دارویی بخصوصی، مصرف زعفران به شما تجویز شده؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا بیشتر با خواص و عوارض مصرف زعفران آشنا شوید.
این محتوای مفید را از دست ندهید: لکنت زبان چیست؟ + نحوه درست برخورد با افراد دارای این اختلال
خواص زعفران
برخی عاشق رنگ زعفران و برخی عاشق عطر آن هستند، برخی عاشق طعم تلخ زعفران هستند و برخی ظاهرش را دوست دارند. ما به شما پیشنهاد میکنیم که عاشق خاصیت زعفران شوید.
عملکرد سالم اعصاب
عملکردهای سالم عصبی توسط بدن شما بسیار مورد نیاز است. اگر عملکرد عصبی سالم داشته باشید، از بسیاری از بیماریهای ناشی از عملکرد ضعیف سیستم عصبی مانند مشکلات کنترل مثانه، از بین رفتن عملکرد عضلات و … جلوگیری میشود. مصرف زعفران باعث بهبود سلامت عصبی شما میشود. دلیل این امر این است که این ادویه حاوی مقادیر زیادی ویتامین B، به خصوص ویتامین B۶ است. ویتامین B۶ به سیستم عصبی ما کمک میکند تا عملکرد یکنواختی داشته باشد. بنابراین، احتمال ابتلا به بیماریهایی که ناشی از عملکرد ضعیف عصبی هستند، کاهش مییابد.
زیبای و شادابی پوست با مصرف زعفران و ماسک آن
ترکیب چند رشته زعفران با مواد مختلف باعث می شود تا ماسک های متنوع ایجاد شده و برای داشتن پوستی زیبا کاربرد دارد. چرا که باعث افزایش اکسیژن رسانی بر روی پوست شده و گردش خون پوست را بیشتر می کند.

درمان ریزش مو
زعفران دارای آنتی اکسیدان های زیادی می باشد که برای جلوگیری از ریزش موی سر موثر است. این ادویه دارای فولیکول های زیادی می باشد که باعث رشد موها می شود. از این معجزه ی طلایی می توان برای جلوگیری از طاسی سر نیز استفاده کرد.
کسانی که می خواهند از ریزش ناخواسته ی موی خود جلوگیری کنند بهتر است زعفران را در دستور خود قرار دهند. این ادویه دارای فواید زیادی برای سلامت پوست و مو می باشد که از گذشته مورد توجه مردم قرار گرفته است.
استفاده از مواد شیمیایی برای درمان ریزش مو دارای عوارض مختلفی می باشد که بهتر است از داروهای طبیعی و گیاهی استفاده شود ، زعفران را می توان به صورت ماسک طبیعی برای درمان و کاهش ریزش موهای سر استفاده کنید.
زعفران داروی بهبود افسردگی
مطالعات ثابت کرده است که زعفران اثر ضد افسردگی را به بدن میبخشد. این اثر ضد افسردگی، توسط ترکیبات فعال مانند کروسین و کائمپرفرول تأمین میشود.
درمان زخم معده
اثر ضد گاستریک در این گیاه میتواند به طور قابل توجهی بیماری زخم معده را درمان کند، گزارش شده است که زعفران، معده را در برابر آسیب مخاط معده ایجاد شده توسط برخی از مواد به نام ایندومتاسین و عامل نکروز کننده، محافظت میکند و همچنین از تولید بیش از حد اسید معده که میتواند به دیواره معده آسیب برساند، جلوگیری میکند.
بهبود ام اس
کروسین موجود در زعفران از سلول های مغزی در ام اس، محافظت می کند. این ماده در واقع از آسیب دیدن سلول های تولید کننده غلاف میلین در مغز، جلوگیری می نماید. میلین لایه ای است که مانند یک عایق محافظ در اطراف نورون ها (سلول های مغزی) عمل می کند. بر اساس مطالعات محققان،کروسین در این معجزه طلایی، تورم و فشار سلولی را که منجر به از بین رفتن عایق و تصلب شرائین در مغز می شود را تا اندازه بسیاری کاهش می دهد.
بهبود کیفیت خواب
ترکیب شیر و زعفران قبل از خواب می تواند کیفیت خواب را بهبود بخشد. این گل حاوی منیزیم است که می تواند با آرام کردن اعصاب ، خواب آلودگی را تقویت کند.

در داروهای آرام بخش، زعفران دارای خاصیت آرام بخش برای بدن عمل می کند
کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی
آنتی اکسیدان موجود در زعفران با بهبود سلامت قلب و عروق می تواند خطر بیماری قلبی را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. شیری که پنجاه میلی گرم از این گیاه به آن اضافه شده و دو بار در روز مصرف می شود، می تواند در کاهش اکسیداسیون لیپوپروتئین که در شریان ها تشکیل شده است، به میزان قابل توجهی کاهش یابد. مطابق مطالعه ای در سال 1998، این روش درمانی برای بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونر (CAD) مناسب خواهد بود.
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: درباره خواص میوه موز بیشتر بدانیم
خواص زعفران برای زنان
علت عوارض پیش از قاعدگی و علایم افسردگی، به دلیل تغییرات فعالیت سروتونین است. زعفران روی سروتونین در مغز و نحوه فعالیت آن تاثیر دارد. سروتونین به عنوان یک ماده شیمیایی نوعی انتقال دهنده عصبی است که نقش مهمی در خواب ، تعدیل حالت و رفتار، اشتها و… دارد. اتصال سروتونین به برخی سلول های تحریک کننده، علایم افسردگی را بروز می دهد. همچنین شرایط بیولوژیک و عوامل خاصی مانند زایمان، هورمون های ژنتیک، بارداری و یائسگی در افسردگی موثر هستند.
درباره ی خوشمزه ترین غذاهای ترکیه چه می دانید؟
زعفران عامل سقط جنین یا برطرف کننده سخت زایی؟
خوردن زعفران در زمان حاملگی، شخص را برای زایمان آسان آماده می کند. بر طبق پژوهش ها مصرف زعفران در دوران بحرانی بارداری یعنی سه ماه اول که دوران تشکیل اندامها ست میتواند به جنین صدماتی وارد نماید. مصرف زعفران در سه ماه اول حاملگی باعث افزایش هورمون پروستاگلاندین در رحم شده و اثرتحریکی مستقیم روی عضلات صاف رحم دارد. در نتیجه احتمال سقط جنین را به همراه دارد اما مصرف متعادل آن پس از سه ماه اول دوران بارداری مفید است و مادر را برای زایمان آسان آماده می کند. این طلای سرخ موجب خاصیت ارتجاعی در نسوج رحم می گردد و زایمان را آسانتر می سازد.

زعفرانی که پس از سه ماه اول حاملگی مصرف شده است تاثیر خود را چند ساعت قبل از زایمان با شروع شدن درد و با دریافت عصبی گیرنده های درد و تولید هورمون پروستا گلاندین که درهنگام وضع حمل باعث انقباض ماهیچه های دیواره رحم میشوند و اثرتحریکی مستقیم روی عضلات صاف رحم و اثر شل کنندگی سرویکس دارد می گذارد.
شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: بهترین نوشیدنی های گرم زمستانی
فواید زعفران برای کودکان
- کودکان را پرانرژی میسازد.
- هضم غذا را برای کودکان راحت و آسوده میکند.
- باعث آرام شدن در نوزادان و نشاط و شادی در کودکان هست.
- استخوان های بدن کودکان و نوزادان را محکم میسازد.
- ایمنی و سلامت دندان و دهان را تضمین میکند.
برای مطالعه بیشتر: همه چیز درباره دانه کاج
مضرات زعفران
- مصرف بیش از حد زعفران اضطراب دوران قاعدگی را کمتر می کند.
- مصرف زیاد آن تغییر رنگ پوست می شود.
- بعضی مواقع باعث اسهال، ترشح خونی ادرار و از دست رفتن آب بدن می شود.
- مصرف زیاد آن به زنان باردار توصیه نمی شود.
جهت آگاهی: استرس وعلائم ازدیاد آن در خانواده را بشناسید
سخن پایانی
در این مطلب درباره خواص زعفران سخن گفتیم. یادتان باشد مصرف سه گرم زعفران برای هر نفر در ماه بسیار سالم و سودمند می باشد و مصرف بیش از 5 گرم آن برای هر نفر در ماه مضر می باشد. اما مصرف 10 گرم طلای سرخ در يك وعده غذائی می تواند منجر به مرگ انسان گردد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.