جالب است بدانید مارک زاکربرگ این لغت را نساخته و واژه متاورس قبلا هم وجود داشته است. پتانسیل های زیادی از لحاظ کسب و کار و امنیت در این دنیای مجازی جدید وجود دارد. امروز قصد داریم راجع به این دنیای مجازی جذاب و موقعیت هایی که ایجاد خواهد کرد اطلاعات جامعی را ارائه دهیم.
برای مطالعه بیشتر: اصطلاح های رایج مافیا چیست؟
مفهوم متاورس و دنیای مجازی فیسبوک
متاورس از دو واژه متا (Meta) به معنی فراتر و یونیورس (Universe) به معنی جهان تشکیل شده است. در کل، میتوان گفت که متاورس (Metaverse) به معنی «فرا جهان» است. نیل استیونسن نخستین مرتبه در کتاب خود به نام سقوط برف (Snow Crash) در سال ۱۹۹۲ از واژه متاورس استفاده و آن را یک دنیای مجازی سه بعدی متشکل از آواتار مردمان واقعی توصیف کرد.
متاورس قرار است شبکهای مجازی باشد که در آن کاربران میتوانند با یکدیگر و با دیگر اجزای محیط اطراف خود به تعامل بپردازند. مارک زاکربرگ مدیرعامل فیسبوک در جریان کنفرانس Connect این شرکت در تاریخ ششم آبانماه (۲۸ اکتبر) درکنار اعلام نام جدید شرکت خود (Meta) درباره متاورس اینگونه گفت: «در متاورس شما میتوانید هرکاری را که تصور کنید انجام دهید؛ با دوستان و خانواده خود گرد هم بیایید، به کار کردن بپردازید، آموزش ببینید، بازی کنید، خرید انجام دهید، محتوای مختلف خلق کنید و تمامی تجربههای گوناگونی را که انجام آنها را با موبایل یا کامپیوترهای امروزی نمیتوانستیم تصور کنیم، از نزدیک حس کنید. در این آینده شما میتوانید بهعنوان یک تصویر هولوگرام بهسرعت به مکانهای مختلف تلپورت شوید، با دوستان خود به کنفرانسهای مختلف بروید و در خانه والدینتان حضور پیدا کنید».
واقعیت مجازی(VR) و واقعیت افزوده (AR) چیست ؟
متاورس به لطف پیشرفت تکنولوژی های واقعیت مجازی (VR) و واقعیت افزوده (AR) امکان پذیر است. داشتن اطلاعات راجع به این دو تکنولوژی خالی از لطف نخواهد بود. انسان توسط حواس خود دنیای اطرافش را درک میکند. ترکیب همزمان دنیای واقعی و تصاویر مجازی مفهوم واقعیت افزوده را شکل میدهد.
در واقعیت افزوده (AR) ارزش اولیه واقعیت موجود حفظ شده و اطلاعات حساس آن توسط تولیدات کامپیوتری پوشش داده میشوند. بدین شکل یک نمای فیزیکی زنده، مستقیم یا غیرمستقیم به عناصر دنیای واقعی افراد اضافه میشود. عناصر پیرامون عمدتاً توسط سنسورها دریافت شده و توسط کامپیوتر پردازش میگردد. سپس تولیدات کامپیوتری با یک رابط تعاملی با عناصر محیطی آمیخته میگردد، به طوری که به صورت یک دنیای واقعی درک میشود. به موازات فناوری واقعیت افزوده (AR)، فناوری واقعیت مجازی (VR) وجود دارد. این فناوری با ایجاد یک محیط مجازی در جلوی چشمان کاربر و بر اساس حرکت سر و بدن آن محیط مجازی تعامل برقرار میکند.
به عبارت دیگر هنگامی که یک فرد هدست واقعیت مجازی (VR) را بر روی سر خود نصب میکند، محیطی را مشاهده میکند که بر اساس تغییر موقعیت بدنش تغییر میکند و ذهن انسان پس از مدتی میپذیرد که در یک محیط واقعی قرار گرفته است. یک محیط واقعیت مجازی در هدست واقعیت مجازی توسط اپلیکیشنهای اختصاصی آن به وجود میآید. این محیط می تواند یک دنیای جدید جذاب مانند متاورس باشد. علاوه بر این با استفاده از گجتهای دیگر میتوان حواس دیگر را نیز تحت تأثیر قرارداد تا با ادغام احساسات مختلف تجربه کاملتری برای کاربر بوجود آورد. محتوای فناوری واقعیت مجازی (VR) میتواند به دو شکل محتوای 360 درجه یا شبیهسازی باشد.
این محتوای مفید را هم دنبال کنید: آموزش بازی گروهی مافیا
وجه تمایز واقعیت افزوده و واقعیت مجازی
تفاوت این دو در این است که در واقعیت مجازی (VR) کلیه عناصر درک شده توسط کاربر، توسط کامپیوتر ساخته شده است. اما در واقعیت افزوده (AR) بخشی از اطلاعاتی را که کاربر درک میکند، در دنیای واقعی وجود دارند و بخشی توسط کامپیوتر ساخته شدهاند.
واقعیت مجازی (VR) نیازمند تجهیزات خاص خود میباشد، اما از واقعیت افزوده (AR) میتوان با ابزارهای سادهتری مانند اپلیکیشنها و نرمافزارهای قابل نصب بر روی تبلتها و گوشیهای هوشمند استفاده نمود که قابلیت افزودن امکانات واقعیت افزوده را دارند. با نصب این نرمافزارها، تصاویر توسط دوربین گوشی هوشمند و سایر سنسورها (مانند میکروفون، GPS و…) به عنوان ورودی دنیای واقعی به نرمافزار واقعیت افزوده داده میشود، سپس پردازش تصویر انجام شده و متناسب با آن، اطلاعات دیجیتالی که میتواند تصاویر، صدا و. . . باشد قابل استفاده میباشد. علاوه بر آن امکان مشاهده محتوای واقعیت افزوده از طریق هدستهای AR مانند HoloLens نیز وجود دارد.
متاورس به صورتی ساخته شده است که با هر دوی این روش ها کار می کند. به طور مثال در VR شما می توانید به بازی های جذاب خود بپردازید و در AR قبل سفارش غذای خود آن را دیده و خرید بهتری را داشته باشید.
درباره ی طرز تهیه ی فلافل به سبک حرفه ای ها چه می دانید؟
مفهومشناسی دنیای متاورس
در مفهومشناسی متاورس، سه جنبه اصلی وجود دارد که هرکدام از مشخصههای اصلی این تکنولوژی بهشمار میروند:
حضور (Presence): درواقع شما باید در متاورس در فضای مجازی و درکنار دیگر اجزا احساس واقعی بودن و احساس حضور داشته باشید. تحقیقات متعدد نشان میدهند که این حس کیفیت تعاملات مجازی را بهبود میبخشد. این احساس تجسم کردن و حضور داشتن ازطریق نمایشگرهای هدستهایی که روی سر قرار میگیرند به کاربر منتقل میشود.
قابلیت همکاری (Interoperability): این جنبه بدین معنا است که شما بتوانید به راحتی به دنیای مجازی گوناگون سفر کنید. متاورس باید دنیایی یکپارچه باشد که شما بهوسیله یک آواتار یکسان در بخشهای مختلف آن بتوانید حضور پیدا کنید. همچنین در همگی آنها یک شخص واحد باشید. برای مثال سرویس ReadyPlayerMe به کاربران اجازه میدهد تا در فضاهای مجازی مختلف حضور داشته باشند. برای مثال شما میتوانید با استفاده از برنامه Animaze وارد جلسات Zoom شوید.
استانداردسازی (Standardization): هر سیستم، سرویس و پلتفرمی نیاز به اعمال استاندارد در تکتک اجزای خود دارد. درواقع این جنبه از متاورس باعث میشود بخش Interoperability پلتفرمها و سرویسهای مختلف متاورس شروع به کار کنند. جالب است بدانید سازمانهای بینالمللی همانند Open Metaverse Interoperability Group ایجاد شدهاند. این سازمان با طراحی پروتکلهای مختلف بین دنیاهای مجازی پل ارتباطی ایجاد کنند.
شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: درباره خستگی عاطفی بخوانید
چرا متاورس
در حال حاضر شرکتهای تکنولوژی که درباره متاورس سخن میگویند معمولا راجع به پلتفرمهای دیجیتالی که شامل موارد زیر میشوند، ذوقزده هستند:
- مجموعهای از ویژگیها که با سرویسهای وب قدیمی یا فعالیتهای دنیای واقعی همپوشانی دارند.
- گرافیکهای سهبعدی کامپیوتری همزمان و آواتارهای شخصیسازی شده
- مجموعهای از فعل و انفعالات اجتماعی شخصی که کمتر رقابتی بوده و در مقایسه با بازیهای کلیشهای بیشتر هدفمحور هستند.
- حمایت کاربرانی که آیتمها و محیطهای مجازی خود را میسازند.
- ارتباط با سیستمهای اقتصادی دنیای واقعی تا مردم بتوانند از کالاهای مجازی سود ببرند.
- طراحیهایی که برای هدستهای واقعیت افزوده و واقعیت مجازی مناسب هستند، حتی اگر آنها بتوانند دیگر سختافزارها را هم پوشش دهند.
آینده متاورس
متاورس دنیای جدیدی است که بسیاری از محدودیتها برداشته میشود. هنوز کسی نمیداند دقیقا متاورس ما را به کجا میبرد و چه تجربیات متفاوتی در دنیای جدید خواهیم داشت.
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: درباره خواص و مضرات روغن کانولا چه می دانید؟
سخن پایانی
در این نوشته متاورس و پتانسیل آن برای آینده بررسی شد. این پتانسیل ها باعث شده است که حتی دنیای گیم نیز دگرگون شود. اگر در گذشته برای سرگرم شدن بازی میکردید، اکنون زمان آن رسیده که در دنیای بازیها سرمایهگذاری کنید و شروع به کسب درآمد کنید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.