آشپزیخوراکی ها

درباره ی عناب و خواص آن چه می دانید؟

خواص عناب

عناب که می‌توان درختان آن را از ایران تا هند و جنوب چین و حتی جنوب اروپا پیدا کرد، در هر منطقه‌ای دارای اسامی مختلفی است. در هند و پاکستان آن را «ایناب» و در شرق آسیا آن را خرمای قرمز، خرمای چینی یا خرمای هندی می‌نامند. آیا شما تا کنون تجربه خوردن این میوه را داشته اید؟ درباره ی خواص آن چه می دانید؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا با قطره هایی از یک دریا خواص عناب آشنا شوید.


بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: انواع دمنوش های گیاهی و خواص آن ها را بشناسید


درباره ارزش غذایی عناب

این میوه منبع خوبی از ویتامین C و حاوی مقادیر قابل ملاحظه‌ای مواد معدنی است. همچنین دارای پروتئین، کربوهیدرات و مواد معدنی کلسیم، فسفر، آهن، کاروتن، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین و فلور می‌باشد. در ضمن حاوی پکتین (به عنوان کلسیم پکتات) به عنوان فیبر محلول موثر در کاهش چربی و قند خون است. محتوای چربی کل میوه عناب بسیار کم است. نسبت اسید‌های چرب اشباع نشده به کل چربی در میوه عناب بالا است، بنابراین متخصصین تغذیه می‌توانند عناب را به عنوان بخشی از رژیم غذایی توصیه نمایند.


شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: بررسی انواع لوبیا + با خواص لوبیا ها بیشتر آشنا شوید


عناب به چه شکل هایی مصرف میشود؟

در بریتانیا عناب را به صورت خشک شده یا به صورت آب نبات های طعم دار همراه با چای عصر میل می نمایند. در کره، چین و تایوان، شربت شیرین میوه عناب را مورد استفاده قرار می دهند. در برخی مناطق از عناب برای تهیه سرکه استفاده می شود و در آفریقا از آن کیک درست می کنند. عناب کنسرو شده و چای با طعم عناب نیز در جهان استفاده می شود. اما در ایران، پاکستان و هندوستان، عناب را بیشتر به صورت خشک شده استفاده می نمایند، ولی جالب است بدانید که در بسیاری از نقاط دنیا میوه تازه آن به صورت سبز استفاده می شود. البته طعم بسیار خوبی هم دارد.

خواص عناب

در شرق آسیا عناب های بسیار بزرگی به اندازه خرما و با رنگ های مختلف از جمله مشکی و قرمز به عمل می آید. میوه عناب دارای خواص طبی متعددی است. در مکاتب طب سنتی کشورهای مختلف جایگاه ویژه ای برای کمک به سلامت و درمان بیماری ها دارد.

بخوانید
چرا انبه را پادشاه میوه ها می نامند؟ + انبه‌ چه خواص و فوایدی دارد؟

خواص عناب در رفع مصائب خواب شما

حل مشکلات خواب یکی از خواص عناب است. مصرف عصاره‌ی عناب می‌تواند درمان خانگی مناسبی برای کسانی باشد که مشکل بی خوابی یا بی‌قراری دارند. خاصیت آرامش‌بخشی که در ترکیبات ارگانیک این میوه‌ی مفید وجود دارد ذهن و بدن را آرام می‌کند و بنابراین اگر شب‌ها راحت به خواب نمی‌روید کمی جوشانده‌ی عناب می‌تواند همان چیزی باشد که برای یک خواب راحت و عمیق به آن احتیاج دارید.

دو نوع فیتوکمیکال موجود در عناب، یعنی ترکیبات ساپونینی و فلاونوئیدها، موجب تغییراتی بر پیام‌رسان‌های عصبی از جمله گاما آمینوبوتیریک اسید و سروتونین می‌شود و به‌خواب‌رفتن و درخواب‌ماندن را تسهیل می‌کند. حداقل یکی از ساپونین‌های موجود در عناب به‌نام جوجوبوساید A به ایجاد آرامش در هیپوکامپ مغز کمک می‌کند. همچنین، عناب محتوی فلاونوئیدی به‌نام اسپینوزین است که با تأثیر بر سروتونین موجب خواب‌آلودگی می‌شود.


درباره ی خواص سلامتی زعفران چه می دانید؟


خواص عناب برای تنظیم قند خون

ترکیبات اتری موجود در آن عامل مهار کننده‌ای در افزایش قند خون است.

خواص عناب

همچنین مقادیر پارامترهای بیوشیمیایی مانند قند خون، اوره، کراتینین، کلسترول سرم، تری‌گلیسیرید سرم، HDL، LDL، هموگلوبین و هموگلوبین گلیکوزیله را به طور قابل توجهی به سطح نرمال نزدیک می‌کند.  

عناب و دستگاه گوارش

عناب در زمان ابتلا به اسهال می‌تواند حرکات مربوط به دستگاه گوارش را کاهش دهد.

مخلوط آن را با نمک و فلفل به عنوان هضم کننده مصرف کنید.

میوه خشک رسیده به عنوان ملین می‌باشد. حتی تأثیر آن برای کمک به درمان یبوست با مطالعات بالینی مختلف به اثبات رسیده است و به تمام افرادی که از یبوست رنج می‌برند توصیه می‌شود هر روز صبح یک تکه زنجبیل تازه و چند دانه عناب را در یک لیوان آب جوش قرار داده و پس از چند دقیقه این نوشیدنی را میل کنند.

بخوانید
بهترین نوشیدنی های گرم زمستانی

خواص عناب برای کبد

بنا به گزارش سال 2009 مجله سلامت هلندی Ethnopharmacology که به بررسی تاثیر مواد طبیعی بر روی سلامت می‌پردازد. عناب به سبب سرشار بودن از آنتی اکسیدان‌ها می‌تواند از آسیب‌ دیدن کبد پیشگیری کند. رادیکال‌های آزاد موادی هستند که از طریق مواد سمی، سیگار کشیدن و همچنین قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس، آلاینده‌های هوا و مواد شیمیایی صنعتی در بدن به وجود آمده و یکی از تاثیرات آن‌ها بر روی بدن آسیب دیدن کبد است. آنتی اکسیدان‌ها به نحوی نقطه مقابل رادیکال‌های آزاد به حساب آمده و می‌توانند اثرات منفی آن‌ها را خنثی کنند. از این رو، می‌توان به خواص عناب برای کبد به عنوان منبعی مناسب از آنتی اکسیدان‌ها پی برد.


برای مطالعه بیشتر: قهوه و شرایط رشد آن را بیشتر بشناسیم


سرماخوردگی و درمان آن با عناب

در طب سنتی ایران نیز مصرف جوشانده عناب برای درمان سرفه، سرماخوردگی و آنفلوانزا و انواع گلودرد بسیار توصیه شده است.

خواص عناب

چای عناب در شرق آسیا یک نوشیدنی بسیار گوارا محسوب می‌شود که به جلوگیری از سرماخوردگی نیز کمک می‌کند. اگر دچار سرماخوردگی شده‌اید و از خشکی سینه و سرفه رنج می‌برید، عناب داروی گیاهی مناسب و کارآمدی است.

عناب دارای لعاب فراوان، پروتئین، مواد قندی و مقدار زیادی ویتامین C است. همچنین عناب به دلیل داشتن لعاب زیاد، نرم کننده سینه و ضد سرفه است.


این محتوای مفید را هم دنبال کنید: همه چیز درباره دانه کاج


درمان سرطان با عناب

اگرچه دانشمندان هنوز در حال پژوهش پیرامون سازوکار دقیق و ارتباط بین مصرف عناب و درمان سرطان هستند،‌ اما نتایج اخیر نشان‌ می‌دهد که بین ترکیبات زیست‌فعال در عناب و کاهش فعالیت رادیکال های آزاد و گسترش سلول‌های سرطانی همبستگی مثبتی وجود دارد. عناب به‌لطف ترکیبات فنُلی‌اش خاصیت آنتی‌اکسیدانی چشمگیری دارد. آنتی اکسیدان‌های موجود در عناب عامل بسیار مؤثری در پیشگیری از سرطان و سایر بیماری‌های مزمن مانند بیماری‌های قلبی هستند.

خواص عناب

بر اساس تحقیقات، خاصیت ضدسرطان عناب از گسترش سلول‌های سرطانی مخصوصا سرطان خون جلوگیری می‌کند. علاوه ‌بر این، عناب در کاهش احتمال ابتلا به برخی سرطان‌ها مانند سرطان دهانه رحم، تخمدان، سینه، کبد، روده بزرگ و پوست نیز مؤثر است.

بخوانید
آشنایی با فرهنگ غذایی در ایتالیا + معرفی بهترین و خوشمزه ترین غذاهای ایتالیا که حتما باید امتحان کنید

سخن پایانی

در این مطلب درباره میوه عناب و خواص آن خواندیم. دانستیم که عناب یک میوه شیرین مزه، کم کالری و سرشار از فیبر است که بسیار به خرما شباهت دارد. باید ذکر نمود که عوارض عناب در افراد عادی تقریبا صفر است و معمولا برای بیشتر افراد بی ضرر خواهد بود. با این حال، اگر دارو ضد افسردگی ونلافاکسین یا سایر مهار کننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین-نوراپی نفرین (SSNRIS)  را مصرف کنید، باید از عناب خوردن اجتناب کنید، زیرا ممکن است این میوه در عملکرد این داروها اختلال ایجاد نماید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا