خانواده

با فرزند نوجوان خود چگونه رفتار کنیم؟

دوره نوجوانی، دورانی پر از فراز و نشیب های عیجانی و احساسی ست. در این دوره والدین مسئولیت بسیار مهمی بر عهده دارند. چرا که هر رفتار نادرستی می تواند نوجوانِ شکننده را به سمت و سوی بدی بکشاند. آیا شما هم نگران نوجوان دلبندتان هستید؟ در این مقاله همراه ما باشید تا نکاتی مهم در رفتارتان با نوجوان خود را یاد بگیرید.

با نوجوان واضح و روشن از مشکلات حرف بزنید!

جوی را در محیط خانه به وجود آورید که هر کدام از اعضای خانواده بتواند به طور آزادانه راجع به موضوعات موردنظر خود بحث کند. در صورتی که بتوانید ارتباطی مناسب با او برقرار کنید می‌توانید در مورد مسایل خاصی با او صحبت کنید. مسائلی چون مصرف مواد مخدر و ارتباط جنسی که از رفتار های مهم و پر خطر دوران نوجوانی است.

رفتار با نوجوان

تحقیقات نشان داده است نوجوانانی که به طور بارزتر و آشکارتر با والدین خود مشارکت و گفتگو می‌کنند احتمال مصرف مواد مخدر در آنها کمتر است.

به نوجوان خود اعتماد کنید!

بر اساس تحقیقات، برآورده کردن خواسته ها و انتظارت نوجوانان، در آینده می تواند سلامت روان و ذهن آنها را تامین کند. نخستین انتظاری که نوجوانان از والدین خود دارند این است که مورد اعتماد والدین شان باشند. با توجه به اینکه نوجوانان هنوز از لحاظ مغزی و روانی به رشد کامل نرسیده اند، گاهی تصمیمات و رفتارهای آنها هیجانی است. صحبت ها، مداخلات و پیشنهادهای والدین را نمی پذیرند. بنابراین احتمال اینکه آنها در این دوره اشتباهات زیادی بکنند هم بسیار است.

کلمات جادویی را فراموش نکنید

کلمات جادویی از نظر روانشناسان ارتباط با نوجوانان، ” لطفاً ” و “متشکرم” نیست. برای ارتباط با نوجوانان باید کلمات جادویی مانند “تعجب می‌کنم” را استفاده کنید. به طور مثال، اگر فرزند نوجوان شما به مشکل درسی در مدرسه‌اش برخورده است و نمی‌تواند آن مشکل را حل کند، باید شما به او بگویید: “تعجب می‌کنم که تو نتوانی از پس این مشکل بر بیایی”. این جمله اعتماد به نفس نوجوان شما را چندین برابر می‌کند. او حس خوبی از شما دریافت می‌کند که موجب نزدیکی او به شما می‌شود. اگر هر پدر و مادری روانشناس خوبی باشند، هیچ مشکلی در ارتباط با فرزند نوجوان خود نخواهند داشت. بیایید روانشناس شوید.

بخوانید
درباره ی سبک های مختلف فرزندپروری چه می‌دانید؟

تولید خشم نوجوان را متوقف كنید!

یكی ازبزرگ‌ترین مشكلات بین والدین و فرزندان  خشم و پرخاشگری نوجوانان است كه شاید باورنكنید اما جلوگیری ازآن راه‌حل ساده‌ای دارد؛ راه‌حل این است كه دستگاه «تولید خشم »را از برق بیرون بكشید! شاید بگویید این دیگرچه حرفی است. خب اجازه بدهید كمی توضیح بدهیم:

مقایسه مداوم فرزندان آن هم ازكودكی با بچه‌های فامیل، دوستان و حتی همبازی‌های مهد كودك‌شان باعث می‌شود كه آنها درنوجوانی با توجه به سرخوردگی ناشی ازمقایسه و رقابت دائم، بیش ازحد معمول حساس و خشمگین باشند.

رفتار درست با نوجوان

خوب است بدانید بچه‌ها وقتی نمی‌توانند فاصله خودشان را با كسانی كه پدرومادر با آنها مورد مقایسه قرار می‌دهند، پركنند، احساس شكست و طردشدگی خواهند كرد. احساس تلخی كه مقدمه صدمات روانی زیادی است. بنابراین به جای مقایسه فرزندان‌تان با بقیه، به استعدادهای آنها و علایق‌شان توجه كرده و احترام بگذارید. با این كار اعتماد به نفس فرزندان‌تان رشد كرده و تقویت آنها درمسیری كه دوست دارند، باعث شكوفایی‌شان می‌شود. درنتیجه با توجه به توانایی‌ها و مهارت‌های‌شان، احساس برتری و سرآمد بودن كرده و در نوجوانی استرس كمتری را تجربه می‌كنند. همه این مسائل باعث می‌شود كه فرزند شما دیگر پرخاشگر نباشد.

ازدنیای امروزیِ نوجوانانتان جا نمانید

برای اینكه بتوانید به فرزندان‌تان نزدیك شوید، یك شرط لازم و مهم وجود دارد. آن هم آشنایی با دنیایی است كه آنها درفضایش زندگی می‌كنند. دنیای بازی‌های پلی استیشن، اپلیكیشن‌ها، گروه‌های اجتماعی موبایلی و دنیایی كه درآن اینترنت نقش مهمی را بازی می‌كند.

با نوجوان همگام باشید

واقعیت این است كه ما درشرایط گذار از دنیای سنتی به دنیای مدرن هستیم. پس لازم است پدر‌‌‌‌و مادرها هم خودشان را دائم به‌روز‌رسانی كنند. تا وقتی با فرزندان‌شان صحبت می‌كنند،از نظر آنها، بیسواد، سنتی و عقب‌مانده از دنیای جدید به نظر نرسند. بنابراین اگر می‌خواهید فرزندان‌تان شما و اظهارنظرهای‌تان را قبول داشته باشند، باعصرتكنولوژی جلو بیایید. حتی گاهی از خودشان برای این كار كمك بگیرید.

بخوانید
نحوه رفع کینه و کدورت در زندگی مشترک + معرفی هفت عامل مهم برای رفع کدورت

برنامه‌های تفریحی را بیشتر کنید

روانشناسان تاکید دارند: بهتر است برنامه‌های تفریحی متنوع و باب میل نوجوانتان داشته باشید تا فرزند نوجوان شما از گذراندن اوقات فراغتش در کنار خانواده لذت ببرد. سعی کنید به علایق او احترام بگذارید و برنامه ریزی‌هایتان نیز بر اساس علایق نوجوانتان باشد. طبیعتاً زمانی که فرزند نوجوان شما اوقات خوشی را در کنار شما داشته باشد و کارهای مورد علاقه‌اش را انجام دهد، بیشتر به شما نزدیک خواهد شد. در برنامه ریزی کردن برای اوقات فراغت با فرزند نوجوان خود مشورت کنید تا برنامه‌های تفریحی مورد علاقه او را در ارجحیت قرار دهید.

همیشه اول از هر چیزی نشان دهید که فرزندتان را دوست دارید

حتی زمانی که راجع به موضوعات حساس و هیجانی است، بگذارید تا نوجوان شما بفهمد که شما او را دوست دارید و مراقب او هستید.

عکس‌العمل‌های خود را مدیریت کنید

روانشناسان هشدار می‌دهند که مراقب صحبت‌هایتان در مقابل نوجوانان باشید. اگر در حال صحبت کردن راجع به موضوعی مانند رابطه جنسی و مواد مخدر هستید، مراقب صحبت‌هایتان باشید تا فرزند نوجوان شما نیز شرم شما را از صحبت کردن راجع به این موارد حس کند و متوجه شود که این موضوعات شرم آور هستند.

رفتار درست با نوجوان

فرزند نوجوان شما باید شرم و حیا را از صحبت و رفتار خود شما حس کند. حتماً مواظب واکنش‌هایتان باشید، خیلی آرام و منطقی برخورد کنید. حتی اگر برخورد زشتی از فرزند نوجوان خود دیدید، با صبر و آرامش به او بیاموزید که رفتار او شرم آور است.

برای نوجوان الگوی عملیِ منظورتان باشید!

وقتی والدین، به عنوان الگو، چیزی را از فرزندان خود می خواهند، حتما باید خودشان هم به آن عمل کنند. یعنی وقتی نوجوان ببیند گفته های والدین با رفتارهای آنها در تعارض است، نمی تواند آن گفته ها را بپذیرد. مثلا اگر والدین از فرزندان خود می خواهند که مدیریت مالی داشته باشند و پول های شان را بیهوده خرج نکنند، حتما خودشان هم باید بتوانند این کار را به درستی انجام دهند.

رفتار درست با نوجوان

یا اگر والدین می خواهند فرزندان شان به آنها احترام بگذارند، باید متقابلا خودشان هم احترام آنان را حفظ کنند.

بخوانید
درباره خستگی عاطفی بخوانید

سخن پایانی

در این نوشتار نکاتی در ارتباط رفتار درست با فرزندان نوجوان را گفتیم. فراموش نکنید شما بهترین حامی و همراه فرزند خود هستید. اگر فکر می کنید مهارت لازم برای کنترل ارتباط در سن نوجوانی او را ندارید، به یک مشاور مراجعه کنید. قطعا این مطمئن ترین راه برای کمک به هر دوی تان است. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت بنویسید.

اگر این مطلب برای شما مفید بود آن را با دوستان خود نیز به اشتراک بگذارید:

https://bit.ly/3w8g87uhttps://b2n.ir/z35887
https://cutt.ly/RRN6uedyun.ir/d11iia
https://1ea.ir/hl064http://iwo.ir/cozsa

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا