نماد سایت لاکچری لایف

آموزش طرز تهیه خورشت فسنجان جا‌ افتاده + بررسی خواص گردو و رب انار

خورشت فسنجان

خورشت فسنجان در شهرهای مختلف ایران به روش‌های متفاوتی تهیه می‌گردد. در دوران ساسانی به مناسبت پایان زمستان و رسیدن بهار، در اسفند ماه و مراسم نوروز از این خورشت استفاده می‌شده است. کلمه فسنجان معرب نام باستانی آن یعنی اسپندگان می‌باشد. مناطق شمالی کشور با استفاده از گوشت پرندگان شکاری، قیسی و گردوی کاملا آسیاب‌شده، با مزه ترش و شیرین (ملس) این خورشت خوشمزه را طبخ می‌کنند. همچنین در روش سنتی گیلکی، در مراحل پایانی پخت خورشت، یک تکه فلز آهن سرخ‌شده را درون خورشت می‌اندازند با این توجیه که رنگ خورشت را تیره‌تر می‌کند و باعث می‌شود آهن غذا تامین شود.

در مناطق مرکزی ایران، با اضافه کردن شکر و یا قند، گوشت مرغ، بوقلمون و یا گوشت قرمز، با مزه شیرین طبخ می‌کنند. مغز گردو بکار رفته در این فسنجان کاملا ریز آسیاب نمی‌شود و دانه‌های ریز آن بعضا در خورشت مشخص است.همانطور که قبلا اشاره شد، این خورشت مناسب فصول سرد می‌باشد و در فصل تابستان ممکن است طبیعت گرم این خورشت باعث ایجاد گرمی در افراد شود.


فهرست مطالب


تجزیه و تحلیل یک خورش گردویی با خواص جادویی

شما هم به این موضوع اعتقاد دارید که با سرد شدن هوا غذای شیرین و چرب بیشتر مزه می‌دهد تا غذای سرد و آبکی. یکی از غذاهایی که در زمستان طرفداران فراوانی پیدا می‌کند، خورش فسنجان است که وجه تمایز آن در مقایسه با سایر خورش‌ها گردو و رب انار فراوانی است که به آن اضافه می‌شود. حتماً همه می‌دانید که این غذا با دو طعم متفاوت ترش و شیرین طبخ می‌شود. این خورش و اجزای تشکیل‌دهنده‌اش موضوع بحث این شماره ماست…

مواد لازم فسنجان :

مواد لازماندازهکالری
گردو چرخ شده200 گرم100 گرم / 684 کالری
گوشت گوساله250 گرم100 گرم / 200 کالری
رب انار4 قاشق غذاخوری100 گرم / نامشخص کالری
پیاز متوسطیک عددیک عدد / 38 کالری
نمک و زردچوبهبه میزان دلخواه100 گرم / 0 کالری
شکر2 قاشق غذاخوری100 گرم / 400 کالری
برنج خام4 لیوان100 گرم / 300 کالری

طرز تهیه فسنجان :

ابتدا یک عدد پیاز خرد شده را با کمی‌ روغن سرخ کنید و سپس گردوها را به آن بیفزایید. در این مرحله نمک و زردچوبه را نیز افزوده و کمی ‌تفت دهید، آن‌گاه در مخلوطتان آب ریخته و بگذارید حداقل 45 دقیقه روی شعله پایین جوش بخورد. هرچند وقت یک‌بار آن را به هم بزنید تا بر اثر ته‌نشین شدن نسوزد. سپس گوشتی را که از قبل به شکل قلقلی درآورده و پخته‌اید به خورش‌تان، به همراه رب انار و در صورت دلخواه شکر اضافه کنید و بعد از نیم ساعت آن را از روی حرارت برداشته و با برنجی که جداگانه پخته‌اید، سرو و میل کنید. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درباره ی زرشک پلو را بخوانید.

گوشت فسنجان؛ قرمز یا سفید

بسیاری از خانواده‌ها عادت دارند این خورش را با گوشت قرمز چرخ شده بپزند . به این دلیل ما نیز بهتر است کمی‌درباره ارزش غذایی گوشت قرمز برایتان بگوییم. به طور کلی، خوردن گوشت قرمز سه بار در هفته تأمین‌کننده آهن، پروتئین، روی و ویتامین‌های گروه B است به طوری که خوردن 120 گرم گوشت گوساله لخم تأمین‌کننده 16 درصد نیاز روزانه خانم‌ها به آهن و 20 درصد نیاز آقایان است و از آنجا که کمبود این ماده معدنی در میان زنان و دختران جامعه ما شیوع فراونی دارد.

نمی‌توان خوردن این گوشت را به دلیل کلسترول بالا به طور کامل حذف کرد اما می‌توان گفت در هنگام مصرف تمامی‌ چربی‌های قابل رویت آن را جدا کرده و گوشت را هر چه لخم‌تر در تهیه خورش استفاده کنید و وعده‌های دیگرتان را از مرغ و ماهی پر کرده تا به این ترتیب کمبودهای احتمالی کم‌رنگ‌تر شوند. فراموش نکنید که گوشت گوساله در مقایسه با گوشت گوسفند از نظر میزان مواد مغذی کم ندارد اما چربی‌اش به مراتب کمتر است و این موضوع همان علت لذیذتر بودن گوشت گوسفند است. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله طرز تهیه ی فلافل را بخوانید.

همراه این غذا بخورید:

راز و رمز تهیه یک خورشت فسنجان جا افتاده چیست؟

  1. در صورت تمایل می‌توانید 1/4 از مغز مصرفی در خورشت را با مغز پسته و یا مغز بادام آسیاب‌شده جایگزین نمایید که در این صورت علاوه بر ارزش غذایی آن، خورشت عطر و طعم بی‌نظیری پیدا خواهد کرد.
  2. خورشت فسنجان را می‌توان با استفاده از گوشت مرغ، بوقلمون، شتر‌مرغ، گوشت گوساله و گوسفند چرخ‌شده تهیه کرد. برای این منظور استفاده از گوشت گوساله بهتر است. چراکه گوشت گوساله دارای طبیعت سردی است و طبیعت گرم گردو را خنثی خواهد کرد.
  3. مغز گردو در تهیه این خورشت بهتر است کاملا آسیاب شود و به خوبی تفت داده شود. چرا که نقش به سزایی در رنگ خورشت دارد. همچنین بهتر است رب انار را با گردو تفت دهید.
  4. در تهیه این خورشت بهتر است به جای استفاده از زرد‌چوبه، زعفران را جایگزین آن کنید. در این صورت علاوه بر رنگ مورد نظر، عطر مطبوعی به خورشت اضافه خواهد شد.
  5. مزه خورشت فسنجان در گرو رب اناریست که در تهیه این خورشت بکار می‌رود. اگر خورشت فسنجان را ترش‌مزه می‌پسندید از رب انار ترش و قیسی استفاده کنید در غیر این صورت از رب انار ملس به همراه شکر و یا شیره خرما استفاده نمایید.
  1. در تهیه یک خورشت جا افتاده معمولا کم آب بودن و به روغن افتادن خورشت مهم است. مدت زمان و حرارت ملایم می‌تواند خورشت را به خورشت جا افتاده تبدیل کند. برای این منظور برخی در دو نوبت به فواصل داخل خورشت یخ می‌اندازند تا خورشت به روغن بیفتد. البته اینکار زمان به روغن افتادن خورش را تسریع می‌کند. البته اگر در مدت طولاتی و با حرارت ملایم خورشت پخته شود نیازی به اینکار نخواهد بود.
  2. این خورشت به واسطه گردو و تفت‌دادن بسیار چرب می‌شود و برخی در پی کم‌کردن مقدار گردو از مواد دیگری مانند سیب و به استفاده می‌کنند که طبیعتا از مقدار گردو کاسته شده و علاوه بر مقرون‌ به‌ صرفه‌تر شدن آن، کم شدن چربی موجود در غذا را نیز به دنبال دارد. ضمنا در صورت استفاده از سیب و به طبیعت خورشت نیز معتدل‌تر خواهد شد.
  3. در صورت تمایل می‌توانید برای یکنواخت شدن خورشت، پیاز را از رنده ریز عبور دهید.
  4. همچنین می‌توانید برگ بو را با یک قاشق چای‌خوری دارچین جایگزین نمایید. استفاده از ادویه‌جات کاملا سلیقه‌ای است.

درباره خواص گردو چه می‌دانید؟

معرفی نکاتی درباره نحوه انتخاب و نگهداری گردو در فسنجان

موارد استفاده از گردو:

درباره خواص انار چه می‌دانید؟

سخن پایانی

شما در این مقاله با آموزش طرز تهیه فسنجان آشنا شدید. همچنین از خواص گردو و رب انار آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جوای داده شود.

سوالات متداول

چه روشی برای روغن انداختن بیشتر خورشت فسنجان وجود دارد؟

در هنگام پخت خورشت می توانید چند قالب یخ به همراه آب سرد به قابلمه اضافه کنید تا شوک به گردوی شما وارد شود. این امر سبب می شود، خورشت شما روغن بیشتری بیندازد.

چگونه می توانیم تلخی خورشت فسنجان با مرغ برای ۶ نفر را بگیریم؟

اضافه کردن کمی آبلیموی تازه یا جوش شیرین به خورش می تواند کمی تلخی آن را کاهش دهد. هم چنین در هنگام اضافه کردن زردچوبه باید احتیاط کنید زیرا این ماده نیز باعث تلخ شدن غذا می شود.

خروج از نسخه موبایل