خانواده

چگونه اعتماد به نفس کودک خود را تقویت کنیم؟

اعتماد به نفس یکی از کلیدی ترین پارامترهای شخصیتی ست که در دنیای پر از رقابت امروز برای موفقیت هر فرد لازم است. این ویپگی باید از کودکی در وجود شخص پرورش یابد. شما برای افزایش اعتماد به نفس کودک خود چه می کنید؟ باید گفت كودكاني كه احساس خوبي در مورد خود دارند، راحت‌تر مي‌توانند با مشكلات محيط اطراف و فشارهاي موجود در جهان مقابله كنند. آنها تمايل بيشتري به شادي و لذت از زندگي دارند. اين كودكان واقع‌بين بوده و معمولا خوشبين هستند. در این مقاله تا پایان با ما همراه باشید تا با این مقوله بیشتر آشنا شوید.


بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: با فرزند نوجوان خود چگونه رفتار کنیم؟


اعتماد به نفس دقیقا به چه معناست؟

شاید تابه‌حال تعریف‌های زیادی را درباره اعتماد به نفس شنیده و درباره چیستی آن مطالب مختلفی را خوانده باشید. اعتماد به نفس واژه‌ای است که در بسیاری از بزنگاه‌های زندگی آن را به کار می‌بریم و تاثیرگذاری‌اش را در زندگی می‌بینیم.
تعاریف زیادی از اعتماد به نفس وجود دارد که می‌توان آن را در چند جمله خلاصه کرد.
برخی‌ها به باور و اعتمادی که نسبت به خود و توانمندی‌هایشان دارند، اعتماد به نفس یا Self-Confidence می‌گویند.
برخی دیگر اعتماد به نفس را به این شکل تعریف می‌کنند که فرد عمیقا خودش را با ارزش و توانمند می‌داند و به این ارزش و توانمندی هم باور دارد.
اعتماد به نفس را با هر تعریفی که در نظر بگیرید، اصلی‌ترین مفهوم را درباره احساسی که نسبت به خودتان دارید در برمی‌گیرد. به همین دلیل است که بسیاری از افراد، به دنبال راههای افزایش اعتماد به نفس در خود یا فرزندانشان می‌گردند.

بخوانید
با فرزند نوجوان خود چگونه رفتار کنیم؟

شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: راهکارهایی برای شادتر کردن خانواده


راهکارهایی برای افزایش اعتماد به نفس کودک

تربیت و پرورش کودکان، به‌ویژه در سال‌های اولیه زندگی آن‌ها بسیار اهمیت دارد. یکی از مهم‌ترین مهارت و ویژگی‌هایی که یک کودک باید آن را بیاموزد و درون خودش رشد دهد، اعتماد به نفس است.
والدین با رفتارهای خود و بازخوردهایی که به کودک می‌دهند، راه افزایش اعتماد به نفس را در او هموار می‌کنند. به همین جهت است که والدین را از موثرترین فاکتورهایی در نظر می‌گیرند که در افزایش اعتماد به نفس کودکان نقش دارند. از جمله راه های سریع افزایش اعتماد به نفس در کودکان می‌توان 15 مورد زیر را بیان کرد:

از تلاش کودک سپاسگزاری کنید

اولین و شاید بتوان گفت مهم‌ترین راهکار برای افزایش اعتماد به نفس کودکان قدردارنی و تشکر از تلاش آن‌هاست. شما به عنوان بزرگتر، مربی و والدین کودک، نقش مهمی را در افزایش اعتماد به نفس کودکان ایفا می‌کنید. 

اعتماد به نفس کودک


بنابراین در هر فعالیتی، بدون در نظر گرفتن مطلوبیت نتیجه، تلاش کودک را مدنظر قرار دهید و از او به دلیل تلاش و پشتکارش تشکر کنید. این کار کودک را با احساس بسیار بهتری نسبت به خودش روبه‌رو می‌کند.

برای افزایش اعتماد به نفس، به کودک مسئولیت بسپارید

کودکان عاشق این هستند که بسیاری از مسئولیت‌ها را بر عهده بگیرند و کاری را انجام دهند. واگذاری مسئولیت به کودک، حتی اگر مسئولیت بسیار ساده‌ای باشد، کودک را به این فهم می‌رساند که قابل اعتماد و قابل اتکا است. واذاری مسئولیت از مهم‌ترین راههای افزایش اعتماد به نفس کودکان است که انجام آن به سادگی امکان‌پذیر است.

نگرانی هایتان را در مورد کارهای وی بروز ندهید

ممکن است به عنوان والد، از انجام برخی کارها توسط کودک خود نگران باشید. سعی کنید این نگرانی را درون خودتان حفظ کنید و به هیچ وجه آن را بروز ندهید. ابراز نگرانی به کودک زمینه را برای عقب‌نشینی او از فعالیت‌ها و ترس نسبت به عملکرد خودش فراهم می‌کند.

بخوانید
چگونه کودکی شجاع تربیت کنیم؟

درباره ی مدیریت زمان چه می دانید؟


تشویق کردن حس کنجکاوی کودک منجر به اعتماد به نفس بیشتر می گردد

بسیاری از والدین از پرسش‌های پی‌درپی کودکان خود خسته می‌شوند. در این مسیر بسیار اتفاق می‌افتد که کلافگی خودشان را از کنجکاوی آن‌ها بروز می‌دهند. به خاظر داشته باشید کودکان با پرسشگری خود در حال رشد و پرورش مهارت‌های ذهنی‌شان هستند. به واقع کودکانی در آینده موفق‌تر خواهند بود که راه‌های خوبی را برای پاسخ به سوال‌هایشان پیدا می‌کنند. این ویژگی در نهایت به افزایش اعتماد به نفس در کودک منجر می‌شود و او را به فرد موفقی تبدیل می‌کند.

مطابق با سن کودک با او رفتار کنید

متاسفانه والدینی هستند که به صورت خودآگاه یا ناخودآگاه از کودک انتظار دارند بیشتر و پخته‌تر از سن خودش رفتار کند و این را به صورت دائم به کودک خود ابراز می‌کنند.

اعتماد به نفس کودک


باید این نکته را در نظر بگیرید که کودک می‌بایست مطابق با اقتضائات سن خودش رفتار کند و انتظار رفتار بالغانه داشتن از او، او را به فردی تبدیل می‌کند که مدام در پی کسب رضایت دیگران است. این کار در آخر به کاهش اعتماد به نفس او منجر می‌شود. انتظار رفتار مطابق با سن کودک از او یکی از راه های ساده افزایش اعتماد به نفس در اوست

گل و گیاه داشته باشید

باغچه و گل و گیاه امکان خوبی برای آموزش مسئولیت‌پذیری فراهم می‌کند. فرزندتان می‌داند اگر به گیاهان آب بدهد آنها به خوبی رشد می‌کنند، اگر علف‌های هرز را بچیند گل‌های زیباتری می‌رویند.
فرزتدان‌تان را در انجام کارهایی مانند شستن ماشین، جارو زدن، رسیدگی به گیاهان، گردگیری و… با خود همراه کنید. در ۷ یا ۸سالگی آنها می‌توانند لباس‌ها را در لباس‌شویی بگذارند و در ۱۰ سالگی به تنهایی آن را راه بیندازند. وقتی کودکان کارهای خانه را انجام می‌دهند، شما می‌توانید زمانی را به خودتان اختصاص دهید. همچنین کودک احساس می‌کند وجودش در خانه معنادار است و احساس مفید بودن می‌کند.

بخوانید
لکنت زبان چیست؟ + نحوه درست برخورد با افراد دارای این اختلال

برای مطالعه بیشتر: استرس وعلائم ازدیاد آن در خانواده را بشناسید


از انتقاد جداً اجتناب کنید!

بهترین راه حل افزایش اعتماد به نفس کودک دوری از انتقاد است. اگر کودک شما کاری را ناقص انجام داده و یا انتظارتان را در انجام کارها برآورده نکرده است، هرگز از او انتقاد نکنید.
در این موارد تشویق و تعرف از کودک همراه با چند راهکار اصلاحی برای او بسیار مفید و موثر است. فراموش نکنید که هر چه میزان انتقاد شما بیشتر شود، کودک بیشتر از انجام کارهای جدید دوری می‌کند.

الگوی اعتماد به نفس برای کودک باشید

تا دوره نوجوانی کودک، پدر و مادر حکم ابر قهرمانانی را برای آن‌ها دارند که همه کارهایشان درست و عملکرد آن‌ها تایید شده است.

اعتماد به نفس کودک

بنابراین تلاش کنید تا جای ممکن، الگوی بسیار خوبی برای کودک خود باشید. تا نحوه فکر کردن، عمل کردن و اثرگذاری را از شما بیاموزد.  

به کودک اهمیت دهید

کودکان دوست دارند که در مرکز توجه باشند. دلبستگی ایمن را با دریافت اهمیت و توجه کافی از سوی والدین شکل می‌گیرد. اهمیت دادن به کودک و پاسخگوی نیاز او بودن، یکی از راه های تقویت اعتماد به نفس در کودکان و نوجوانان است.


این محتوای مفید را هم دنبال کنید: لکنت زبان چیست؟ + نحوه درست برخورد با افراد دارای این اختلال


سخن پایانی

در این محتوا درباره راهکارهایی برای افزایش اعتماد به نفس کودک خواندیم. یادتان باشد گاهی لازم است دست از تلاش زیاد در راستای محافظت از کودک بردارید. فراموش نکنید اعتماد به نفس یعنی این که کودک به خود بگوید “بله من می توانم”. برای تحقق این شعار باید والدین عقب بنشینند و فقط نگاه کنند تا کودک خود مشکلش را حل کند. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

بخوانید
درباره ی سبک های مختلف فرزندپروری چه می‌دانید؟

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا