خستگی عاطفی به وضعیتی گفته میشود که در اثر استرس جمع شده از زندگی شخصی، شغلی یا ترکیبی از هر دو، شخص از نظر احساسی ، احساس خستگی و خالی شدن انرژی بودن میکند. آیا شما تا کنون چنین حسی داشتهاید؟ فکر میکنید دلایل یا عوامل آن چیست؟ برای رفع آن چه اقداماتی انجام دادهاید؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا به جواب سوالات خود در این زمینه برسید.
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: چگونه اعتماد به نفس کودک خود را تقویت کنیم؟
نشانههای خستگی عاطفی چه هستند؟
علائم خستگی عاطفی میتواند عاطفی یا جسمی باشد.
اشخاص گوناگون خستگی عاطفی را به صورت متفاوتی تجربه میکنند، ولی به طور کلی نشانه های آن عبارتند از:
- کج خلقی
- کمبود انگیزه
- اختلالات خواب
- خستگی جسمی
- افزایش بدگمانی یا بدبینی
- حس ناامیدی
- تغییر در اشتها
- حواس پرتی
- بیعلاقگی
- سردرد
- افسردگی
- عصبی بودن
- مشکل در تمرکز
- خشم غیر منطقی
- حس ترس
تشریح برخی علائم:
از نطر جسمی خیلی زود خسته می شوید
فرسودگی جسمی پس از انجام فعالیت بدنی امری طبیعی نیست. بدن پس از استراحت بهبود می یابد، قدرت را دوباره شارژ می کند و انرژی خود را دوباره جبران می کند. معمولاً در این شرایط، قدرت تحمل و تاب آوری برای جذب بسیاری از علائم زیر را دارید اما هنگامی که فرسودگی جسمی مزمن شد، بدن نمی تواند به راحتی انرژی خود را دوباره شارژ کند. آن وقت است که احساس خستگی خواهید کرد.
علاقمندی به انجام فعالیت های روزمره را از دست داده اید
خستگی مزمن منجر به خلق و خوی بد می شود که بیانگر بی انگیزگی، تنبلی، آزردگی و ناامیدی است. اینها نشانه های فرسودگی عاطفی است.
هیچ انگیزه ای، هیچ نشاط و شادابی برای درگیر شدن یا کاوش چیزهای جدید در زندگی را نشان نمی دهد.
احساس کم تحملی در روابط
علائم دلزدگی و دلخوری مداوم با گرایش رفتاری نشان می دهد بی تفاوتی است که باعث می شود در روابط خود تحمل کمتری داشته باشید. علائم ذکر شده در بالا باعث بی حوصلگی می شود که به سرعت خشم، حسادت و حتی نفرت ایجاد می کند، جایی که حتی با عدم توانایی مدیریت روابط در هر سطح، ناامیدی بیشتری ایجاد می شود.
حس کردن ناامنی، ناتوانی و عدم شایستگی
نیاز به انزوا به وجود می آید و به حالتی می رسید که احساس ناامنی می کنید. مشکوک و مضطرب، شما توانایی های خود را زیر سوال می برید و عزت نفس شما پایین و پایین تر می رود. مجموع این احساسات و خلق و خو باعث ایجاد آشفتگی، کینه و اندوه بسیار می شود تا جایی که از خستگی کامل احساسی از پا در می آیید.
برای مطالعه بیشتر: با فرزند نوجوان خود چگونه رفتار کنیم؟
قدم هایی ساده و مهم برای از بین بردن خستگی عاطفی
مهمترین نکته در این رابطه این است که بدانید تغییر سبک زندگی برای هر فردی می تواند مشکلات ناشی از خستگی را از بین ببرد. شاید این تکنیک ها ساده به نظر نیاید اما با شروعش قدمی در این رابطه برداشته و عادت های ناسالم کم کم ترک می شوند. تغییرات کوچک در این رابطه می تواند از فرسودگی شغلی و روحی جلوگیری کند.
عامل استرس زا را از بین ببرید
اگر با علائمی که درباره آنها صحبت شد، متوجه شدید که دچار خستگی عاطفی هستید، اولین قدم این است که عامل استرس زا را پیدا کرده و با راهکارهای کاهش استرس آنها را از بین ببرید. اگر این عامل در محل کار شما ست، بهتر است به فکر تغییر محیط یا سمت و وضعیت کاری خود حتی انتقال به بخش دیگر باشید؛ اما همیشه هم اینطور نیست که بتوان شرایط استرس زا را تغییر داد گاه لازم است مدتی این شرایط دوام داشته باشد. در این وضعیت بهتر است که به فکر برداشتن گام های دیگر هم باشید.
برای نابودی خستگی عاطفی ورزش کنید و غذای سالم بخورید
فعالیت بدنی مثل ورزش می تواند سطح اندروفین و سروتونین بدن را متعادل کند و احساس بهتری به شما بدهد و در همان چند دقیقه ورزش کردن حس و حال بهتری داشته باشید حتی یک پیاده روی ساده با یک غذای مناسب و تعادل در مصرف میوه جات و سبزیجات تازه استرس را از شما دور می کند.
تغذیه ای که به همراه مصرف ویتامین ها و مواد معدنی ، غلات و رعایت خواب مناسب باشد، وضعیت عاطفی شما را تضمین می کند.
این محتوای مفید را هم دنبال کنید: استرس وعلائم ازدیاد آن در خانواده را بشناسید
تکنیک ذهن آگاهی را فراموش نکنید
ذهن آگاهی یا مایندفولنس تکنیک قوی و موثر برای تمرکز و از بین بردن استرس ها و اضطراب ها است. این تکنیک به معنای زندگی در زمان حال می تواند شما را از افکار منفی دور کند.
برای چنین چیزی مراقب های مذهبی، تمرینات تنفسی و پیاده روی در طبیعت، نوشتن احساسات و افکار، خواندن قران و ادعیه، نماز و نیایش پیشنهاد می شود.
برای فرار از خستگی عاطفی با دوستانتان در ارتباط باشید
شرایط کرونا در سطح جهان و افزایش انزوای اجتماعی، خیلی از مردم را دچار خستگی عاطفی زیاد و افسردگی کرد. سعی کنید در این مدت اگر ارتباطاتتان را با دوستان کم کرده اید، دوباره به دوستانتان پیام دهید و با آنها صحبت کنید.
داشتن شخصی که به حرف هایتان گوش دهد، لزوما برای حل کردن مشکلات نیست؛ بلکه یک شنونده خوب بدون قضاوت حال شما را خوب می کند، حال این شخص می تواند هر کسی از اقوام یا دوستان یا یک مشاور باشد.
با مزمن شدن خستگی عاطفی به متخصص مراجعه کنید
اگر پس از انجام همه این روش ها و استراحت کافی، شرایط روحی تان بهبود پیدا نکرد، به یک متخصص روانشناس مراجعه کنید؛ چرا که نیاز دارید یک دوره درمانی برای رفع استرس هایتان داشته باشید که می تواند شامل تکنیک های آرام سازی یا حتی تجویز دارو باشد.
شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: راهکارهایی برای شادتر کردن خانواده
سخن پایانی
در این نوشته درباره خستگی عاطفی سخن گفتیم. باید بدانید چیزی که سبب خستگی عاطفی میشود از شخصی به شخص دیگر فرق دارد. موضوعی که امکان دارد برای یک شخص استرس زا باشد برای فرد دیگری کاملاً قابل کنترل است. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.