آشپزیخوراکی ها

درباره خواص و مضرات روغن کانولا چه می دانید؟

آیا شما تا کنون د پخت و پز خود از روغن کانولا استفاده نموده اید؟ دانه کانولا 38-44 درصد روغن دارد و بهترین روش استخراج آن، پرس کردن اولیه است که در حدود 60 درصد روغن را استخراج می کند. سپس استخراج با حلال برای خارج کردن روغن باقی‌مانده مورد استفاده قرار می‌گیرد. آیا روغن کانولا خوب است؟ آیا این روغن برای سرخ کردن مواد غذایی مناسب است؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات جامعی درباره این روغن بدست آورید.


بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: درباره خواص سلامتی زعفران بیشتر بدانید


ویژگی های روغن کانولا

روغن کانولا یک روغن سبک و زرد رنگ است که بدون طعم می باشد. در حالت کلی دانه های کانولا با روش های سنتی فشردگی سرد یا در مقیاس بزرگ با روش جداسازی هگزان فشرده می شوند.

رنگ، طعم و بوی روش فشردگی سرد بسیار ملموس تر از روغن های پالایش شده می باشند. وزن مخصوص آن در ۲۵ درجه سانتی گراد در محدوده ۰٫۹۲۱-۰٫۹۱۶ و میزان ید در محدوده ۱۲۰-۱۱۰ و میزان تصفیه آن ۱۹۸-۱۸۸ می باشد.

درحالت کلی، روغن خوراکی برگرفته شده از گیاهان با دانه روغنی و تحت عنوان نام های مختلف شناخته می شوند به عنوان مثال: روغن کانولا، روغن گرفته شده از دانه های روغنی، روغن با اسید اوریک پایین، روغن LEAR، روغن معادل دانه های روغنی کانولا و غیره.

امروزه میزان اسید اوریک موجود در روغن خوراکی گرفته شده از دانه روغنی با قوانین حکومتی در آمریکا به ۲ درصد وزن و در اروپا به ۵ درصد وزن محدود شده است.

بخوانید
درباره خواص سلامتی زعفران بیشتر بدانید

شاید این مطلب نیز برایتان جالب باشد: قهوه و شرایط رشد آن را بیشتر بشناسیم


خواص و ارزش تغذیه‌ای

ارزش غذایی روغن کانولا به دلیل مقدار کم اسیدهای چرب اشباع شده ( کمتر از 4 درصد اسید پالمیتیک) و مقدار نسبتا زیاد اسید اولئیک ( امگا 9) در حدود 60 درصد و آلفا لینولنیک ( امگا 3) حدود 10 درصد است؛ و بعد از روغن زیتون از نظر مقدار اسید اولئیک در بین چربی‌ها و روغن‌های نباتی خوراکی در مقام دوم قرار دارد. به جز روغن سویا ، کانولا تنها روغن خوراکی است که مقدار قابل توجهی اسید آلفا لینولنیک دارد. در ادامه به خواص این روغن اشاره خواهیم کرد.

  • روغن کانولا و کاهش خطر ابتلا به سرطان

اسیدهای چرب ‌غیراشباع همچون امگا3 وامگا 9 نقش مهمی در کاهش خطر ابتلا به سرطان، دارند. این اسیدهای چرب ضروری خاصیت ضدالتهابی قوی داشته و سرعت رشد سلول‌های سرطانی را کند می‌کنند.

خواص روغن کانولا

مقادیر آنتی اکسیدان‌های طبیعی مانند گاما توکوفرول در روغن کانولا دو برابر آلفاتوکوفرول است. وجود آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی و قوی مانند ویتامین E( توکوفرول ها)، باعث شده تا این روغن خواص ضدسرطانی داشته باشد، چرا که می‌تواند اثر رادیکال‌های آزاد را خنثی کند.

  • روغنی برای کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی-عروقی

روغن کانولا در کاهش کلسترول کل و همچنین کلسترول بد خون (LDL) موثر است. این روغن در ترکیب فسفولیپیدهای موجود در پلاکت‌های خون تاثیر داشته و در فعالیت پلاکت‌ها و جلوگیری از لخته شدن خون در عروق موثر است.

این روغن فاقد کلسترول و فاقد ترانس بوده و کمترین میزان اسیدهای چرب اشباع را دارد. در نتیجه مصرف این محصول علاوه‌بر کاهش کلسترول بد خون، ضربان قلب را تنظیم کرده و از تشکیل لخته‌های خونی جلوگیری می‌کنند. نتیجه این امر، کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی-عروقی خواهد بود.

بخوانید
خوشمزه ترین غذاهای ترکیه

برای مطالعه بیشتر: انواع دمنوش های گیاهی و خواص آن ها را بشناسید


مضرات مصرف

یک سری افراد که طرفداران این روغن ها هستند این دسته از روغن ها را یکی از سالم ترین روغن ها می دانند چرا که معتقدند کانولا سرشار از امگا ۳ و چربی های اشباع شده و منبع خوبی از اسید اوریک هستند. مخالفان این روغن نیز آنها را کاملا سمی و مضر و متشکل از گاز خردل و. . . می دانند.

دلایل مخالفان برای عدم مصرف این روغن به شرح زیر است:

  • بیش از ۹۰ درصد روغن کانولا از اصلاح ژنتیکی روغن کلزا به دست آمده است.
  • و دیگری اینکه این روغن تصفیه شده می باشد که اغلب برای افزایش ثبات آن تغییرات بهداشتی آن رشد منفی دارد.

این محتوای مفید را هم دنبال کنید: بررسی انواع لوبیا + با خواص لوبیا ها بیشتر آشنا شوید


روغن کانولا یا آفتابگردان؟

برای پاسخ به این سوال باید ابتدا میزان اسیدهای چرب در 100 گرم روغن و نقطه دود این دو روغن را با یکدیگر مقایسه کنیم.

روغن کانولا یا روغن آفتابگردان

در مقایسه روغن کانولا با آفتابگردان، می‌توان گفت که کانولا اسیدهای چرب اشباع پایین‌تری دارد و همچنین حاوی امگا 3 و امگا 9 بالاتری است. با توجه به نقطه دود پایین این روغن از این محصول نمی‌توان برای سرخ‌کردن‌های طولانی‌مدت و عمیق استفاده کرد، اما روغن آفتابگردان به دلیل داشتن نقطه دود بالاتر، برای سرخ کردن‌ مواد غذایی مناسب‌تر از روغن کانولا است.

روغن کانولا


خرید روغن خوراکی یکی از مهمترین دغدغه‌های هر خانوار است، چرا که کلسترول بالا و اسیدهای چرب اشباع برای سلامتی مصرف‌کننده، مضرات فراوانی را در کوتاه‌مدت و طولانی‌مدت خواهد داشت. اضافه وزن، افزایش توده چربی شکمی، گرفتگی عروق و سکته قلبی، همگی از عوارض روغن‌های با ترانس بالاست. این روغن فاقد کلسترول و فاقد ترانس بوده و خطرات روغن‌های ترانس را ندارد. از طرفی به دلیل وجود اسیدهای چرب ضروری و ویتامین‌ها برای بدن بسیار مفید خواهد بود.

بخوانید
آشنایی با آداب و سنت های غذایی در کشور هند + معرفی خوشمزه ترین و معروف ترین غذاهای هندی

جهت آگاهی: درباره ی عناب و خواص آن چه می دانید؟


سخن پایانی

در این مطلب درباره روغن کانولا خواندیم. باید گفت که این روغن دارای نقطه دود 220 درجه سانتی‌گراد است. در نتیجه به عنوان یک روغن مناسب آشپزی شناخته می‌شود. از این روغن می‌توانید برای پخت‌وپز، سرخ کردن‌های کوتاه‌مدت (تفت دادن) و تهیه سس و سالاد استفاده کنید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا